Suomi / English / Русский
BoulderSaimaa
BoulderSaimaa
30.03.2016

Kiipeilykengät kevätkatsauksessa - osa 1


Kuvat, teksti ja tuhansien tuntien kenkätestit: Tuomo L

Kiipeilykengät ovat kiipeilijän tärkein varuste. Sen vuoksi niiden valintaan kannattaa panostaa. Ovathan ne sormien ohella (yleensä) ainoat osat kehosta, jotka ovat kosketuksissa otteisiin. Lue Sami Sorvojan mainio teksti kiipeilykengän valinnasta täältä.

Sopiva kiipeilykenkä auttaa painon varaamisesta jaloille, jonka vuoksi varsinkin pienempien jalkaotteiden käyttö helpottuu oleellisesti! Katso video miten vuokrakengät eroavat oikeista kiipeilykengistä täällä.

Omaa kenkämakuani voisi luonnehtia sanoilla pehmeä, tunnokas ja mukava. Kiipeilen monipuolisesti niin boulderia kuin köysikiipeilyä sekä sisällä että ulkona. Näitä tekstejä lukemalla voi saada osviittaa siitä, miten tietty malli voisi sopia omaan käyttöösi.

Edit 19.4.2016: Artikkelin pohjalta käymieni erinomaisten keskustelujen pohjalta täytyy todeta, että myös omassa kiipeilyssäni myös jäykemmille kengille on ehdottomasti paikkansa. Ne pääsevät oikeuksiinsa muun muassa erittäin pienillä otteilla ulkokiipeilyssä sekä tietysti halkeamakiipeilyssä, jossa jäykkä kenkä tukee jalkaa paremmin. Jäykän kengän antama tuki auttaa jalkaa sietämään jammaamiseen liittyvää vääntämistä paremmin.

Seuraavissa blogiteksteissä esittelen muutamia käyttämiäni kiipeilykenkämalleja. Ensimmäisenä esittelyvuorossa eniten käyttämäni mallit LaSportivan valikoimista.


LaSportiva Testarossa

Testarossa oli ensimmäinen testaamani kiipeilykenkä, joka aiheutti ensimmäisestä kokeilusta asti hyvän fiiliksen. Miten kenkä voi samaan aikaan olla näin mukava ja kuitenkin suorituskykyinen?! Testarossa on muodoltaan melko täydellisesti jalkaani sopiva ja ainoastaan kantapää saisi olla aavistuksen kapeampi. Koska kenkä on nauhallinen, onnistuu sen säätö todella hyvin, mutta varvashuukkikumia siinä ei sen vuoksi ole kuin nimeksi.

Kenelle? Herkkää, tarkkaa ja suorituiskykyistä nauhakenkää etsivälle. Yleensä Testarossa on jostain syystä suositumpi köysikiipeilijöiden keskuudessa.

 

LaSportiva Solution

Toinen suosikkikenkä Sportivalta! Kengässä on minulle tosi hyvin sopiva huukki ja parhaimpia varvashuukkikumeja. Jos jotain pitäisi kehittää, niin pohjakumi voisi olla selkeästi ohuempi, sillä varsinkin sisäkiipeilyssä uusi Solution muistuttaa tuntumaltaan etäisesti hollantilaista puukenkää. Ulkona Solution toimii kohtalaisesti heti uutena paksumman pohjan tukiessa jalkaa pienemmillä otteilla. Usein kulutankin kengät ulkona ohueksi ja otan ne sen jälkeen sisäkäyttöön.

Solutionissa on erittäin toimiva kiinnitys. Periaatteessa. Käytännössä se on ainoastaan hyvä, sillä sen suurena heikkoutena on huono kestävyys. Miksi kiinnitysnauhan pitää mennä melko terävästi reunustettujen luuppien läpi, jotka syövät kengän kiristysremmin poikki nopeasti?! Solution tuntuukin herättävän ihmisissä askartelutarpeita, olipa sitten kyseessä kiristysremmien vahvistus teippaamalla, pohjan hionta ohuemmaksi tai tussimaalauksen harjoittelu.

Kenelle? Askartelutaitoiselle yleiskenkää hakevalle kiipeilijälle varsinkin boulderointiin! Solutionia löytyy aina BS:n hyllystä.

 

LaSportiva Python

Sportivan Python on pehmeäpohjainen erityisesti sisäkiipeilyyn suunniteltu kenkä. Se onkin mielestäni paras sisäkiipeilykenkä erinomaisen tuntumansa ansiosta. Python on malliltaan keskileveä ja sopii jalkaani kohtalaisesti. Jostain syystä painaa kuitenkin pottuvarpaan niveleen aika rajusti varsinkin uutena. Näissä koko pitää olla aika napakka, jotta kenkä toimisi hyvin. Pythonin huukki on hyvä eikä varvashuukkikaan ole aivan susi. Se voisi tosin ylettyä selkeästi ylemmäs jalkapöydällä.

Kenelle? Suorituskykyistä ja herkkää sisäkiipeilykenkää etsivälle. Ulkokäytössä parhaimmillaan hiekkakivellä ja släbeillä. Pienillä graniittikiteillä tekee jopa kipeää, joten ei mielestäni sovellu suomikiipeilyyn ainoaksi ulkokengäksi. Myös Pythonia aina hyllyssä BoulderSaimaalla!

 

LaSportiva Tarantula

Aloittelijoille suunnattu jäykkäpohjainen ja neutraalilestinen kenkä, joka toimii hyvin varsinkin harrastuksen alkuvaiheessa. Tarantulan ei tarvitse olla tukalan tiukka toimiakseen!

Kenelle? Vuokrakenkien lipsumiseen kyllästyneelle harrastuksensa alkuvaiheessa olevalle kiipeilijälle, joka haluaa kengältään ennen kaikkea mukavuutta. Hyllytavaraa BoulderSaimaalla!

 

LaSportiva Genius/Futura

LaSportivan uusimpia innovaatioita. Kengät ovat yhtiön neroleimaus, jossa kengät on valmiiksi ”kulutettu” pyöreäksi ja päälle lätkäisty komea hintalappu. Yritin kiipeillä näillä pari kolme kuukautta sekä sisällä että ulkona, mutta ei toimi minulla. Molempien kenkien huukki on löysä ja varvashuukkikumi liian lyhyt.

Kenelle? Uusinta kaipaavalle kiipeilijälle joka etsiin kengältään hyvää tuntumaa. Nauhojen ystävälle Genius ja tarralenkkarikaverille Futura.

Tässä lyhyesti Sportivan eniten käyttämäni mallit. Ensiviikolla luvassa arvioita käyttämistäni Scarpan, Tenayan ja RockPillarssin kengistä sekä ensitunnelmat LaSportivan uudesta Skwamasta!

 

Tekstin toinen osa täällä

LaSportivan Skwaman esittelyn löydät täältä