Suomi / English / Русский
BoulderSaimaa
BoulderSaimaa
06.04.2016

Kiipeilykengät kevätkatsauksessa - osa 2


Teksti, kuvat ja tuhansien tuntien kenkätestit: Tuomo

Viime viikolla aloitettu kenkätestien sarja jatkuu nyt Tenayan, Scarpan ja RockPillarssin muutamilla malleilla. Testien ensimmäisen osan löydät täältä.

 

Rock Pillars Ozone

Ozone on jäykkä tarratöppönen RockPillarssilta. Tämä on valmistajan myydyimpiä malleja Suomessa, joka kertoneen jotain kengän sopivuudesta suomalaiseen leveään jalkaan. Nykyään kengästä saatavilla myös plus versio, joka vielä normiversiotakin leveämpi. Ei noussut testeissä omaksi suosikiksi jäykkyyden ja huonon tuntumansa vuoksi.

Kenelle? Jäykkää ja leveää kenkää etsivälle harrastajalle.

 

Rock Pillars Diamond

RockPillarsin nauhatossu, joka vaikuttaa melko tarkkalta kopiolta LaSportivan Testarossasta. Yksi ratkaiseva ero kuitenkin löytyy. Diamond on nimittäin todella paljon Testarossaa jäykempi, joka aiheuttaa puukenkämäisen tuntuman. Jäykkyyden ansiosta se kuitenkin tukee jalkaa erinomaisesti pienillä listoilla. Itse kuitenkin pidän pehmeämmistä kengistä, joten ei jatkoon!

Kenelle? Jäykkää (köysi-)kiipeilykenkää etsivälle nauhojen ystävälle.

 

Tenaya Oasi

Espanialaisen valmistajan ensimmäinen isomman hypen aiheuttanut kenkä. Malliltaan Oasi on todella kapea, joten soveltuu vain kapeajalkaisille kavereille. Huukki tuntuu itselle melko istuvalle, mutta varvashuukki on aivan liian pieni ja muutenkin oudosti suunniteltu. Tarkkuus ja tunnokkuus näiden kenkien ehdottomasti paras puoli. Oasit ovat jääneet vähemmälle käytölle liian kapean mallin vuoksi niiden painaessa pikkuvarpaisiin. Työn jälki ja suunnittelu voisivat myös olla paremmin toteutettu, sillä kiristyssoljet hankaavat kiristysremmit poikki helposti.

Kenelle? Kapeajalkaiselle kiipeilijälle, joka arvostaa hyvää tuntumaa.

 

Tenaya Inti

Tenayan uusin malli, jossa on paljon Oasista tuttuja ominaisuuksia. Se on kuitenkin hieman edeltäjäänsä Intiä leveämpi ja aavistuksen jäykempi. Myös tarrakiinnitystä on hieman kehitetty, mutta Oasista tutut kiristyssolkien ongelmat vaivaavat tätäkin töppöstä. Lisäksi varsinkin kantapään kumin liimaussaumat aloivat repsottaa noin kymmenen tunnin käytön jälkeen, joten kengän viimeistelyssä olisi kehitettävää. Tuntumaltaan kenkä on hyvin lähellä Oasin herkkyyttä. Varvashuukin kumi on Oasin tapaan toivoton kohellus. Leventyneestä lestistä huolimatta edelleen liian kapea minulle, joten painaa ikävästi pikkuvarpaaseen ja jää useimmiten hyllyyn.

Kenelle? Hyvää tuntumaa arvostavalle kohtalaisen kapeajalkaiselle kaverille sporttireiteille ja boulderiin.

 

Scarpa Instict VS

Saatuani kengän testiin oli ensivaikutelma kengästä laadukas. Työnjälki vaikutti hyvältä. Vähänpä tiesin tuolloin!

Kenkä on jäykähkö ja malliltaan sopivan oloinen jalkaani, eikä siihen jää tyhjiä kohtia. Kengän varvaskumi ja kiristys-systeemi ovat poikkeuksellisen hyvin suunniteltu sekä muotoilultaan että kestävyydeltään. Instict VS on mielestäni liian jäykkä ja tunnoton  sisäkiipeilyyn, mutta suomalaiseen ulkokiipeilyyn se soveltuu erinomaisesti. Mikään ei kuitenkaan ole täydellistä! Instict VS ei nimittäin kestä käyttöä. Kiipeiltyäni kengillä alle 20 kertaa repsottivat lähes kaikki kumisaumat. Varsinkin kantapään kumin liimaus on erittäin huonosti toteutettu ja nyt kengät ovatkin lähes kiipeilykelvottomat.

Kenelle? Instict VS on ulkokiipeilijän valinta sillä edellytyksellä, että kenkiä on varaa uusia parin kuukauden välein.

Edit 19.4.2016: Keskusteltuani useamman kanssakiipeilijän kanssa näyttää siltä, että minulla testissä ollut pari oli ns. maanantaikappale. Toisilla Instinct VS on kestänyt käytössä jopa useita vuosia, joten liimausten repeäminen ei ilmeisesti vaivaa kaikkia pareja. Kenkä on saanut kautta linjan hyvää palautetta muilta kiipeilijöiltä! Sitä tunnutaan suosivan erityisesti ulkokiipeilykenkänä kohtalaisen jäykkyyden ja herkkyyden välisen tasapainon vuoksi. Myös kengän huukkausominaisuuksia sekä kantapäällä että varpaalla on kehuttu muidenkin kiipeilijöiden toimesta! Tuomo