Suomi / English / Русский
BoulderSaimaa
BoulderSaimaa
03.11.2016

Köysikiipeilyä Lappeenrannassa!


Teksti & kuvat: Tuomo

 

Köysikiipeily?

Köysi- tai seinäkiipeilyllä tarkoitetaan kiipeilyä, jossa kiipeilijän turvana on köysi otteen lipsahdettua tai väsymyksen yllättäessä. Köysikiipeilyssä mennään boulderointia korkeammalle, joten se tuo mukanaan uusia haasteita ja lisäjännitystä! Muun muassa pidempien reittien aiheuttama maitohapon kertyminen kiipeilijän lihaksiin vaikeuttaa kiipeilyä. Nämä haasteet luovat aivan uudenlaisia elämyksiä boulderoinnin rinnalle.

BoulderSaimaalle rakennetaan marraskuun aikana kokonaan uusi köysikiipeilyseinä, joka monipuolistaa kiipeilytarjontaamme entisestään!

Havainnekuva BoulderSaimaalle rakennettavasta köysiseinästä. Köysiseinä rakennetaan jumppakulmaan kyykkytelineen paikalle. Moonboard ja campus jäävät aikaisemmalle paikalleen. Penkistä ja kyykkytelineestä joudutaan luopumaan tilanpuutteen vuoksi.

 

Millainen seinä on BoulderSaimaalle on tulossa?

BoulderSaimaan köysiseinä on noin viisi metriä leveä ja hallin kattoon asti nouseva nimenomaan köysikiipeilyyn suunniteltu seinä. Seinällä voi harrastaa monenlaista köysikiipeilyä. Seinältä löytyy niin automaattivarmisteisia linjoja, yläköysilinjoja kuin alaköydellä kiipeiltäviä linjoja.

Seinä on kauttaaltaan aavistuksen kallellaan kiipeilijään päin. Seinän vasemmasta reunasta löytyy hieman enemmän kallistettu seinä, jossa on seinän vaativimmat reitit. Seinän kaksi oikeanpuolimmaista linjaa varustetaan ns. automaattivarmistuslaitteilla. Ne ovat itsetoimisia varmistuslaitteita, jotka mahdollistavat turvallisen kiipeilyn ilman kaveria tai aikaisempaa köysikiipeilykokemusta!

Seinän vasen reuna on hieman enemmän kallistettu ja näille linjoille tulee seinän vaikeammat reitit kokeneempien kiipeilijöiden tarpeisiin. Linjat on varustettu yläköysillä ja niillä voi myös liidata eli kiipeillä alaköydellä.

Köysiseinälle tehdään useita erilaisia reittejä, jotka ovat vaikeudeltaan erilaisia. Reitit merkitään samalla tavalla kuin hallin boulder-reitit helpoimpien soveltuessa vasta-alkajille ja vaikeimpien tarjotessa haasteita myös kokeneille kiipeilijöille.

 

Miten köysikiipeilyssä pääsee alkuun?

Automaattivarmisteiset seinät sopivat loistavasti myös ensikertalaisille. Automaattiseinillä kiivetäkseen ei tarvitse käydä kursseja tai varata aikaa. Sinun tarvitsee vain tulla hallille ja ilmoittaa tiskille halukkuutesi köysikiipeilykokeiluun. Kokeilu sisältää kaikki tarvittavat vuokravarusteet ja opastuksen laitteiden käyttöön. Sen jälkeen pääset kiipeilemään omatoimisesti molemmilla automaattilinjoilla! Automaattiseinillä kiipeily soveltuu hyvin myös lapsille aina 5-vuotiaasta ylöspäin. Alle 13-vuotiaat kiipeilevät BoulderSaimaalla vain aikuisen valvonnassa.

Automaattiseinillä pääsee alkuun vuokravarusteilla!

Ylä- ja alaköysikiipeilyyn tarvitaan varmistuskortti. BoulderSaimaalla otetaan käyttöön Suomen urheilukiipeily-yhdistyksen varmistuskorttijärjestelmä. Käymällä köysikiipeilykurssin tai osoittamalla tarvittavat taidot kiipeilijälle myönnetään varmistuskortti. Kortteja on niin yläköysikiipeilyyn kuin liidaamiseen. Lisätietoa kursseista ja korttivaatimuksista saat henkilökunnaltamme! Lisätietoa löytyy myös Suomen urheilukiipeily yhdistyksen sivuilta (http://urheilukiipeily.fi/varmistuskortti/)

Varmistuskortti tulee olla kaikilla köysiseinällä omatoimisesti kiipeilevillä. Ennen 26.11.2016 suoritetut varmistustestit alennettuun hintaan. Omat varusteet mukaan testiin.

Yläköysikiipeilemään päästäkseen varmistajalla tulee olla vähintään yläköysikiipeilyyn oikeuttava kortti. Kortin saat käymällä köysikiipeilyn peruskurssin tai suorittamalla varmistustestin, mikäli tarvittavat taidot on hallussa. Varmistuskortti tulee pitää valjaissa näkyvällä paikalla aina seinällä kiipeillessä. Yläköysikiipeilyä saa varmistaa vain kortitettu kiipeilijä. Kiipeilijällä ei tarvitse olla korttia. Kortitettu kiipeilijä vastaa köysistö turvallisesta toiminnasta ja seinän ja laitteiden ohjeiden mukaisesta käytöstä.

Köysiseinällämme pääsee kiipeilemään myös alaköydellä eli liidaten. Alaköysikiipeily on BoulderSaimaalla harrastettavista seinäkiipeilyn muodoista haastavin. Alaköysikiipeilemään päästäkseen kiipeilijällä ja varmistajalla tulee olla liidi-kortti. Kortin saat suorittamalla köysikiipeilyn jatkokurssin tai osoittamalla tarvittavat taidot varmistustestillä. Myös liidikortti tulee pitää näkyvillä valjaissa aina seinällä kiipeillessä.

Käytetty varmistuskorttijärjestelmä on kansallinen, joten BoulderSaimaalla suorittamallasi kortilla voit kiipeillä myös muissa Suomen urheilukiipeily-yhdistyksen alaisissa kiipeilykeskuksissa! Listan keskuksista löydät täältä. Samoin muissa keskuksissa suorittamallasi kortilla voi kiipeillä BoulderSaimaan köysiseinällä.

 

Köysikiipeilyn hinta ja tarvittavat varusteet?

Automaattiseinillä pääsee kiipeilemään aukioloaikoina ilman ajanvarausta köysikiipeilykokeilu-paketilla. Paketti sisältää kaikki tarvittavat kiipeilyvarusteet ja alkuohjauksen. Paketin hinta on 20€/hlö (alle 15-v 15€). Samaan hintaan saa tietysti kokeilla myös boulderointia!

Yläköysi- ja liidiseinät ovat käytössä aukioloaikana normaalilla pääsymaksulla. Näillä seinillä kiipeilyyn tarvitset omat varusteet ja varmistuskortin. BoulderSaimaan putiikista löydät tarvittavat varusteet myös köysikiipeilyyn!

Köysikiipeilyseinä on käytössä myös kaikissa ryhmävarauksissa! Se tarjoaa uusia haasteita vaikkapa työyhteisöjen virkistämiseksi tai super-hauskojen synttäreiden ohjelmaksi!

Yläköysikiipeilyyn tarvitaan melko vähän varusteita. Valjaat, kengät, varmistuslaiteen ja magnesiumpussin saa edullisimmillaan parilla sadalla.

 

Kenelle köysikiipeily sopii?

Ihan kaikille! BoulderSaimaan köysiseinästä tehdään monipuolinen, joten se palvelee hyvin monenlaisia kiipeilijöitä aina pikkujunnusta kokeneeseen kehäkettuun.

Automaattiseinällä köysikiipeilyä pääsevät testaamaan niin lapset, oppilasryhmät kuin vaikkapa tyky-porukat. Aukioloaikoina automaattiseinät ovat kaikkien kiipeilijöiden käytössä.

Yläköysi- ja liidilinjoilla kokeneemmat varmistuskortin suorittaneet kiipeilijät voivat hioa taitojaan oman kiipeilytason kohentamiseksi ja vaikkapa ulkokiipeilyn harjoitukseksi. Yläköysi- ja liidiseinät ovat käytössä aukioloaikoina normaalin pääsymaksun hinnalla!

 

Tervetuloa ihastumaan köysikiipeilyyn BoulderSaimaalle! Seinän avajaiset järjestetään BoulderSaimaan 3-V vuosijuhlissa 26.11.2016. Tervetuloa mukaan!