Suomi / English / Русский
BoulderSaimaa
BoulderSaimaa
14.11.2016

Viikon reitit - Mitä ihmettä?


Teksti, kuva & Video: Tuomo

Yksinkertaiset ihmiset eivät kovin usein itse keksi hyviä ideoita. He lainaavat ne toisilta. Tätä ilmiötä kai kutsutaan kulttuurievoluutioksi.

”Problem of the week” on alun perin Kuopion Voemalla vappuna 2016 kehitetty reitintekoajatus, jossa kerran viikossa rakennetaan kisatyylinen reitti seinille. Näillä reiteillä on usein tasapainoilua ja niissä tyypillisesti käytetään paljon bokseja. Tällaisten reittien tekeminen vaatii seinälle paljon tilaa, joten niiden tekeminen ”normaalien” reittien sekaan ei onnistu. Voeman reitteihin voit tutustua täällä.

Otimme siis viisaammilta oppia ja jatkossa myös BoulderSaimaalla harjoitellaan hieman erilaista kiipeilyä ”viikon reitit”-teemalla. Ajatuksena on rakentaa yhdestä viiteen ”kisatyylistä reittiä” viikossa teidän iloksenne!

Miksi ”kisareittejä”?

Miksi seinille sitten halutaan rakentaa ”kisareittejä” vaikka kisoja ei ole lähimaillakaan? Tärkein syy on tietysti se, että niitä toivotaan paljon. Kuten aikaisemmin mainittiin on bokseilla tehdyt reitit kiipeilyltään erilaisia. Haluamme tarjota monipuolista kiipeilyä myös niille, jotka eivät kisoihin osallistu.

Toinen merkittävä syy liittyy reitinteon opiskeluun. Jotta erilaisia reittejä oppii tekemään, on sitä harjoiteltava. Tällä systeemillä BoulderSaimaan reitintekijät pääsevät treenaamaan erilaista reitintekoa. Tämä toivottavasti näkyy pitkällä tähtäimellä reitinteon kehittymisenä, jotta tulevaisuudessa kaikkien reittien taso pikkuhiljaa nousee. 

Kuinka usein reittejä uusitaan?

BoulderSaimaan viikon reitit tehdään sunnuntaina tai maanantaina aamupäivällä. Reitit ovat kiipeiltävissä maanantaista alkaen. Reitit ovat kiipeiltävissä vain viikon ja ne puretaan seuraavan kerran kun viikon reittejä tehdään.

”Viikon reitit” eivät vaikuta muuten reitintekoon eli reittejä tehdään normaalia 10-15 reitin viikkovauhtia.

Miten ”viikon reitit” löytyvät seinältä?

Viikon reittien merkintä poikkeaa hieman tavanomaisesta. Reittien kaikki lähtöotteet on merkattu teipeillä. Jos otteessa on kaksi teippiä, tulee siihen otteeseen lähdössä kaksi rajaa ja yhteen teipattuun otteeseen yksi.

Kisareiteistä tuttu lähtöotteiden merkintä, jossa jokaisessa teipatussa otteessa tulee olla yksi raaja lähdössä. Tässä kädet lähtevät samalta ja molemmille jaloille on omat lähtöotteet.

Viikon reittien vaikeutta ei erikseen merkata, joten jokainen saa itse kokeilemalla päätellä kuinka vaikeista reiteistä onkaan kyse. Tämä edesauttaa ennakkoluulotonta reittien testailua ja vapauttaa reitintekijän pohtimaan lapun värin sijaan kiipeilyn kannalta oleellisempia asioita.

Viikon reittejä tehdään yhdestä viiteen joka viikko reittien vaikeuden painottuessa keltaisen, pinkin ja punaisten lappujen alueelle.

 

Tervetuloa testailemaan uusia reittejä heti maanantaista 14.11 alkaen!