Suomi / English / Русский
BoulderSaimaa
BoulderSaimaa
16.05.2017

Pikatestissä Edelrid Ohm


Teksti: Tuomo

Kuvat & Video: Tuomo

 

Saimme Edelridin maahantuojalta pikatestiin maailmalla suurta kohua ja kiinnostusta herättäneen Edelrid Ohmin. Tarkoituksena oli lyhyellä pikatestillä selvittää miten laite toimii ja mitä hyötyä siitä käytännössä on.

Testiin saatu laite palautetaan käytön jälkeen takaisin maahantuojalle ja hankitaan omaan käyttöön normaaleja jälleenmyyntikanavia pitkin.

Laite on rakenteeltaan melko simppeli.

Teoria?

Ohm on alaköysikiipeilyyn eli liidaukseen suunniteltu laite, joka mahdollistaa turvallisen kiipeilyn tilanteessa, jossa kiipeilijän ja varmistajan painoero on suuri. Tyypillisesti lisäpainon käyttöä suositellaan kun kiipeilijän massa on 15-20% varmistajan massaa suurempi. Lisäpainot ovat kuitenkin käytössä epäkäytännöllisiä ja esimerkiksi ulkokallioilla hankalasti toteutettavia. Laite on suunniteltu käytettäväksi 8,9-11mm sinkkuköydellä.

Ohm on ensimmäiseen jatkoon kiinnitettävä ”jarru”, joka liidaajan pudotessa kasvattaa köyden kitkaa ja näin mahdollistaa turvallisen kiipeilyn vaikka varmistaja on huomattavasti kiipeilijää kevyempi. Laitetta käytettäessä allekirjoittanut (67kg) voisi ohjeen mukaan turvallisesti varmistaa jopa 100kg kiipeilijää ilman lisäpainoa! Ilman Ohmia suosituksena on, että varmistaessani yli 75kg painavaa kiipeilijää tulisi minun käyttää lisäpainoja. Myös painavamman kiipeilijän laskeminen laitteen kanssa on markkinatekstien mukaan huomattavasti helpommin hallittavissa.

Käytäntö!

Laite on helppokäyttöinen selkeiden köyden kulkusuuntamerkintöjen ansiosta. Köysi voidaan asentaa laitteeseen kahdella eri tavalla: köysi voidaan pujottaa laitteeseen joko maassa ja klipata laite köysineen ensimmäiseen pulttiin tai laite voi roikkua ensimmäisessä pultissa johon köysi asetetaan avaamalla laite.

Ohm klipattuna ensimmäiseen jatkoon.

Ohm ei tunnu aiheuttavan ylimääräistä kitkaa köyteen kiivetessä ja muutenkin se on melko lailla huomaamaton käytössä. Testasin laitetta varmistamalla lähes 30kg painavampaa kaveria GriGrillä. Kaveri hyppi köyteen useita kertoja korkeimmillaan noin puolitoista metriä jatkon yläpuolelta. Varmistaessa jalat irtosivat vain vaivoin ja muutenkin varmistaminen tuntui huomattavasta painoerosta huolimatta mukavalta.

 

Laitteen suurimmat heikkoudet liittyvät sen kohtalaisen suolaiseen hintaan. Mistään edullisesta kikkareesta ei ole kysymys, sillä laitteen hinta on ostopaikasta riippuen noin 120-140€. Erittäin kova kysyntä kuitenkin osoittaa laitteen puolustavan paikkaansa monen kiipeilijän varustuksessa ja se onkin ehdoton varuste mm. kiipeilypariskunnille, joilla painoeroa saattaa olla useita kymmeniä kiloja.

 

Helppokäyttöinen ”lisäjarru” liidaajan turvalliseen varmistamiseen tilanteessa, jossa kiipeilijän ja varmistajan välinen painoero on suuri. Ohmeja tällä hetkellä saatavilla myös BoulderSaimaalta. Tervetuloa tutustumaan!