Suomi / English / Русский
BoulderSaimaa
BoulderSaimaa
19.10.2017

Liikuntatunti kiipeillen?!


Teksti: Jonatan Hjelt

Kuvat: Tuomo

 

Olen Jonatan ”Jonttu” Hjelt Sammonlahden koulusta ja olen BoulderSaimaalla tutustumassa työelämään eli siis TET:ssä.

Tutustumisjaksolla Jonatan pääsi kokeilemaan myös reitintekoa. Työ osoittautui haastavaksi, mutta kuitenkin mukavaksi.


Yksi tutustumisjaksoni tehtävistä oli kirjoittaa teksti BoulderSaimaan blogiin. Päätin kirjoittaa siitä, miksi  opettajien kannattaisi tuoda oppilaat kokeilemaan kiipeilyä. Olen päässyt tutustumisjaksoni aikana näkemään monta kouluryhmää seinillä, joten aihe tuntui hyvältä.

Kiipeily koululiikuntaan?

Jalkapallo, koripallo, lentopallo, pesäpallo, yleisurheilu, suunnistus, uinti, luistelu ja hiihto...

Niin nähty. Koulun lajit ovat pysyneet samana vuodesta toiseen. Uskoisin monen jo kyllästyneen. Olisiko aika kokeilla jotain ihan uutta?

Seinäkiipeily on monelle vieras laji. Itsekään en olisi välttämättä kuullut tästä, ellei serkkuni olisi kertonut minulle kiipeilystä. Lähdin kerran hänen kanssaan kokeilemaan  ja innostuin lajista heti.

Uuden opetussuunnitelman mukaan olisi tärkeää, että oppillat saisivat tutustua mahdollisimman moneen lajiin löytääkseen mieluisensa.

Kiipeily on  tähän hyvä vaihtoehto, sillä kiipeilyssä ei tule ”yks tekee, muut kattoo” –ilmiötä, vaan kaikki pääsevät tekemään samaan aikaan. Kiipeily on mukavinta ryhmässä, mutta ryhmäkoolla ei sinäänsä ole niin väliä. Oppilasryhmät voivat olla kooltaan 8-30 oppilasta ja varauksia voi tehdä vaikka keskelle päivää.

Mistä kiipeilyssä on kyse?

Uskokaa tai älkää, seinäkiipeily on yllättävän helppo laji aloittaa. Varusteiksi boulderoinissa riittävät urheilulliset vaatteet sekä kiipeilykengät, jotka löytyvät hallilta. Hallilta löytyy myös köysikiipeilyseinä jota oppilaat pääsevät myös kokeilemaan. Myös köysikiipeilyyn tarvittavat varusteet löytyvät hallilta ja niiden käyttö on helppoa.

Liikuntatunneille riittää varusteiksi normaali sisäliikuntavaatetus! Kengät ja valjaat löytyvät hallilta.

 

Eikä itse lajikaan ole monimutkainen. Alkuun pääsee helposti kiipeilemällä vapaasti kaikilla otteilla, mutta lisähaastetta ja mielenkiintoa saa kiipeilemällä merkityillä reiteillä. Parhaimmillaan kiipeilyssä yhdistyvät liikunta ja ongelmanratkaisutaito. Se on monipuolinen laji, eikä suinkaan pelkkää leuanvetoa. Kiipeily on myös ihan törkeän hauskaa!

Jos joku on sitä mieltä, ettei kiipeily ole oikea urheilulaji, niin voin sanoa hänen erehtyvän. Kiipeilyssä kilpaillaan siinä missä muissakin lajeissa. Boulderoinnin SM-kisat järjestetään 28.10.2017, Maailmancupissa kilpaillaan taas piakoin ja kiipeily valittiin Tokion vuoden 2020 Olympialaisten ohjelmistoon. Ja käyhän kiipeily treenistä ihan yhtä hyvin kuin kuntosali.

Olemme kerran käyneet koulun kanssa kiipeilemässä urheilupäivänä lukuvuoden lopussa. Ainakin kaverini, joilta kysyin asiasta, sanoivat pitäneensä.

Suosittelen kaikkia kouluja ottamaan seinäkiipeilyn valikoimaansa urheilupäivinä ja järjestämään tutustumisia lajiin liikuntatunneilla.

Opettaja, seuraavan kerran kun mietit uutta lajia liikuntatunnille tai urheilupäivälle, katso kouluryhmien infosivu tästä.