Suomi / English / Русский
BoulderSaimaa
BoulderSaimaa
14.12.2014

Kiipeilykengät


Sisäkiipeilyssä ja varsinkin sisällä boulderoinnissa tarvittavitaan varusteita on erittäin vähän. Kiipeilykengät, kiipeilyhousut tai verkkarit ja t-paita riittävät harrastuksessa pitkälle.

Sopivien ja kunnollisten kenkien rooli kiipeilyssä on kuitenkin hyvin merkittävä. Käyttäjälle sopivilla kengillä jalkojen käyttö kiipeilyssä tehostuu ja ne mahdollistavat kunnollisen jalkatekniikan harjoittelun ja käytön. Jos harrastuksen alkuvaiheessa ajattelee säästävänsä käyttämällä sisäpelikenkiä tai löysiä vuokrakenkiä, alitajuntaan jää helposti ajatus siitä, ettei jalkoja voi hyödyntää kiipeilyssä. Tämä johtuu siitä, että epäsopiva kenkä lipsahtaa pienemmiltä otteilta aina, jolloin kiipeilijä ehdollistuu siihen, että jalkojen käyttö kiipeilyssä ei onnistu tai niistä ei ole mitään hyötyä. Seurauksena harrastajan on myöhemminkin vaikeampi oppia jalkatekniikkaa ja kenkiin luottamista.

Oheista kuvaa klikkaamalla löytyy video, jossa havainnollistetaan hyvin epätieteellisesti erilaisten kenkien välisiä eroja erikokoisia otteita käytettäessä. Siitä kuitenkin saa käsityksen kiipeilykengän, erikokoisten vuokrakenkien ja lenkkarin/sisäpelikengän käytöstä kiipeilyssä.