Suomi / English / Русский
BoulderSaimaa
BoulderSaimaa
11.02.2015

Korkeanpaikankammosta itsensä voittamiseen!


Tällä kertaa jututettavana noin puolivuotta kiipeilyä harrastanut Milja. Haastattelussa hän palaa harrastuksen alkuvaiheisiin ja kertoo kiipeilystä korkeanpaikankammoisen aloittelijan näkökulmasta. Lue miten hevosista ja ratsastuksesta innostunut, monien lajien kokeilija päätyi kiipeilyn pariin ja mikä lajissa viehättää.

Milja miettii miten seuraava kohta reitillä selvitetään...

Kauan olet kiipeillyt?

Aloitin kiipeilyn viime heinäkuussa eli vähän reilu puoli vuotta olen käynyt kiipeilemässä aktiivisesti.

Miten aloitit kiipeilyn?

Päädyin kokeilemaan lajia kavereiden kautta. Muutama kaveri kävi kiipeilemässä ja kävin aluksi katsomassa heidän kiipeilyään.

Mikä fiilis oli ennen kokeilua katsomisen perusteella?

Kiipeily näytti kivalta ja erilaiselta kuin mitä olin koskaan kokeillut. Olen harrastanut lajeja melko monipuolisesti tanssista ja ratsastuksesta mikroautoiluun. Kiipeily näytti kiinnostavalta ja erilaiselta, joten päätin korkeanpaikankammostani huolimatta rohkaista mieleni ja kokeilla.

Vastasiko kokeilu odotuksia eli oliko kyseessä erilainen laji?

Joo, kyllä se oli! Halusin aika nopeasti kokeilla uudelleen, sillä ensimmäinen kerta meni ihan harjoitellessa.

Tulit siis aika nopeasti uudelleen ja nykyään käyt 2-3 kertaa viikossa kiipeilemässä. Olet melko innostunut lajista. Mikä siinä viehättää?

Saa voitettua itsensä ja esimerkiksi haastaa omaa korkeanpaikankammoa. Aluksi ylemmäs kiipeileminen jännitti todella paljon, mutta useamman kerran käytyään huomaa, että jännitys on vähentynyt. Lisäksi kiipeily tukee hyvin ratsastusharrastustani ja muita urheilulajeja.

Onnistumiset ja parhaat fiilikset?

Uusien vaikeiden reittien pääsemisestä tulee paras fiilis!

Entäs ne ei niin hohdokkaat hetket?

Niitä tulee vielä aika usein, kun esimerkiksi ei vaan uskalla mennä. Niissäkin kuitenkin huomaa kehityksen ja se innostaa jatkamaan ja kokeilemaan uudelleen.

Olet tuonut kavereita mukanasi kokeilemaan. Mitä olet heille sanonut, jotta uskaltavat tulla kokeilemaan?

Kaverit ovat kyselleet, että voiko lähteä mukaan kun tiesivät että olen käynyt kiipeilemässä. Olin jo siinä vaiheessa käynyt sen verran enemmän, että osasin neuvoa kavereita ja siitä tuntui olevan hyötyä.

Terveisiä ihmisille, jotka eivät vielä ole kokeilleet? Onko vinkkejä jos ei ole tuttuja tai kavereita, jotka eivät vielä ole käyneet?

Kannattaa kokeilla ja kannattaa käydä useamman kuin sen yhden kerran, sillä ensimmäisellä kerralla meno ainakin itsellä oli melkoista haparointia.  Seuraavalla kerralla meni jo paljon paremmin ja alkoi vähän oppia miten seinällä kuuluu mennä. Alkuun kehitys on tosi nopeaa!