Suomi / English / Русский
BoulderSaimaa
BoulderSaimaa
12.05.2015

Luottokamat?


Teksti ja kuva: Tuomo L

Sain taannoin haastattelupyynnön Retki-lehdestä kiipeilyvarusteisiin liittyen. Jutun ajatuksena oli esitellä itselle tärkeitä tai hyväksi todettuja varusteita käytännössä.

Haastattelupyynnön innoittamana pohdin boulderoinnissa eniten käytämiäni varusteita ja hieman perusteluja valinnoille.

Varsinainen Retki-lehden juttu ilmestyy myöhemmin kesällä. Tässä kuitenkin lukijoillemme omat luottokamani ulkoboulderointiin jo ennakkoon:

1. Untuvatakki. ”Vakavampi” ulkokiipeily varsinkin boulderoinnissa ajoittuu kevääseen ja syksyyn kun ulkona on kylmä. Kunnollinen untuvatakki antaa mukavaa lämpöä tauoille ja on kevyt ja helppo pukea ja riisua yritysten välillä. Omassa untsikassa on isot käsienlämmittelytaskut miellyttävällä fleecekankaalla sekä isot povitaskut, jossa kenkiä voi lämmittää kylmällä säällä. Huppu suojaa ja lämmittää iltanuotiolla ja aamupalalla yöreissulla. Kun keskikroppa ja pää on lämmin, seuraa muu kroppa esimerkkiä. Käytössä jo yli viisi vuotta. Ehdoton luottokama siis!

2. La Sportiva Solution. On istuvampia, paremmin muotoiltuja, kestävämpiä tai juuri tiettynlaiseen kiipeilyyn paremmin sopivia kenkiä. Harva kenkä on kuitenkaan niin yleispätevä kuin Solution. Napakka, nopea ja suorituskykyinen yleiskenkä minulle. Kuvassa olevat tossut yli 3 vuotta vanhat ja edelleen viikottaisessa käytössä.

3. Therma Cell- hyttyskarkotin. Suomen suvessa on jos jonkinlaista örkkiä liikenteessä. Ulkokiipeily Suomessa tapahtuu toisinaan sellaisissa itikkakuusikoissa, että herkempää hirvittää pelkkä ajatus sinne menemisestä. Tämä kaasupatruunaan ja laitteesta haihtuvaan lähes hajuttomaan höyryyn perustuva laite toimii ja on hyötyyn nähden kohtuullisen hintainen. Toimii myös mökkiterassilla ns. afterclimb- sessioissa erinomaisesti!

4. Boulderointiin tarkoitettu mankkapussi. Itsellä käytössä kaiketi noin 6-8 vuotta vanha Bealin bouldersäkki. Mahtuu paljon mankkaa, harjoja, kynsileikkurit, teippiä, hiomapaperit sormien hiontaan, lämmittelypallot ja niin edelleen. Moni ostaa köysikäyttöön tarkoitetun mankkapussin ja ”pärjää” sillä aikansa, kunnes kymmenen kerran jälkeen kyllästyy lapioimaan  havunneulasmutamankkaseosta takaisin pussiin sen kaaduttua maahan. Iso boulderointiin tarkoitettu säkki ei kaadu ja syö kaikki boulderointikamat kenkiä ja pädiä lukuunottamatta.

5. Kunnollinen pädi. Edellinen oli n. 6 vuotta käytössä ollut Black Diamondin Dropzone. Sopivan kokoinen (ei liian iso pyörällä kuskattavaksi eikä liian pieni yksinkiipeilyyn), kestävä ja hyvät vaahtomuovit. BD:n muutaman vuoden vaahtomuoviseikkailun jälkeen yritys on kuulema palannut takaisin kunnollisiin vaahtomuoveihin. Kuvassa uusi tuttavuus eli Moonin Pluto. Kevyt, kompakti ja jämäkkä ainakin toistaiseksi. Vuodet kertovat miten pärjää. Vaikuttaa kuitenkin lupaavalta. Sopii erittäin hyvin myös fillaripädiksi allekirjoittaneen #bikeforclimb sekoiluun. Siitä lisää seuraavassa numerossa.

Pysykää lukuetäisyydellä!