Suomi / English / Русский
BoulderSaimaa
BoulderSaimaa
31.07.2015

Treeniviikko 5 - Vaihtelua treeniin


Teksti & video: Tuomo L

Aikaisempien viikkojen harjoitukset löydät vasemmasta palkista.

 

Viides treeniviikko toi mukanaan jo pitkään odottamiani kovempia kiipeilytreenejä. Viime viikon kevyempi harjoitusviikko teki selkeästi hyvää ainakin harjoittelumotivaatiolle, sillä kovempien harjoitusten tekeminen tuntuu tällä hetkellä oikein mukavalle.

Tällä viikolla treeniohjelmaan on siis otettu hieman teholtaan kovempia harjoituksia. En keskity enää harjoituksessa ainoastaan reittien kokonaismäärään vaan mukana on myös vaikeampia reittejä. Harjoituksessa kiivettyjen reittien määrä on pyörinyt kymmenen molemmin puolin.

Määrän sijaan olen nostanut reittien vaikeutta ja ottanut mukaan selkeästi vaikeampia projekteja.  Näitä projekteja työstän puolesta tunnista tuntiin yhdessä harjoituksessa. Valikoin mieluummin reittejä, jotka ovat tasaisen vaikeita ilman selkeää kruksia. Valitsemalla tasaisempia reittejä tulee muuveja tehtyä enemmän, jolloin tärkeää liikkumista tulee harjoiteltua samalla.

Vaihtelua

Treenien koventumisen ohella viikko on tarjonnut myös muunlaista vaihtelua harjoituksiin. Kävin tällä viikolla testaamassa ensikertaa velipojan kotiseinän eli "BS:n Lemin haarakonttorin". Seinä on toteutettu Moonboard ajatuksella. Ideana on että ohjeilla voi tehdä samanlaisen seinän ja ostamalla valmiita otesettejä seinältä löytyy valmiiksi suunniteltuja ja greidattuja reittejä. Jos Moonin seinäsysteemi ei ole tuttu, löydät siitä lisätietoa täältä. Jyrkkä seinä yhdistettynä pieniin otteisiin tuntuu olevan erinomaisen erilaista verrattuna BoulderSaimaalla kiipeilyyn. Hallilla otteet jyrkällä ovat yleensä melko suuria verrattuna Moonin otteisiin. Moonboardin pienet otteet ja jyrkkä profiili haastaa hyvään liikkumiseen, sillä käsien pitää osua otteisiin juuri oikeaan aikaan jos niissä on aikomus pysyä. Lisäksi keskivartalon aktivointiin liikkeen aikana tulee kiinnittää erityistä huomiota.

 

Kiipesimme valmiita reittejä joita ihmiset ympäri maailmaa olivat suunnitelleet. Reitit osoittautuivat melko haastaviksi. Päivän paras suoritus taisi olla 6B+ (jonka pitäisi siis vastata BS:n keskivaikeaa pinkin lapun reittiä)! Veikkaan, että jos tuolla seinällä pääsee yläseiskoja ei ongelmia tule myöskään yhtä vaikeiden ulkoreittien kanssa ainakaan täällä Suomessa. Toisen seinän testaaminen oli mahtava kokemus ja osoitti hyvin tämän hetkisiä heikkouksia kiipeilyssäni joihin tulee kiinnittää huomiota. Tuolla pitää käydä tekemässä useampikin treeni vielä tänä vuonna!

Toinen muutos treeniin oli maantiepyöräilyn vaihtuminen maastopyöräilyyn ja kammet pyörivätkin tällä viikolla viisi tuntia metsäpoluilla. Maastopyöräilyllä on selkeästi enemmän yhtymäkohtia kiipeilyyn kuin maantieajolla. Maastossa ajaminen kehittää aerobisen kunnon ohella myös kehonhallintaa. Selkeimmin tämän huomaa keskivartalossa maastopyöräilyn ollessa jatkuvaa jumppaa pyörän päällä maantiepyöräilyn ollessa lähinnä paikallaan pönöttämistä...

 

Harjoitukset kovenevat, joten pysy mukana. Seuraava harjoituspäiväkirja julkaistaan 7.8.