Suomi / English / Русский
BoulderSaimaa
BoulderSaimaa
21.08.2015

Treeniviikko 8 - Epämukavuusalueella


Teksti, kuva ja video: Tuomo L


Hyppy sivuun omalta mukavuusalueelta kehittää ihmistä parhaiten. Usein omia rutiinejaan on kuitenkin vaikea havaita ja samoja asioita toistaa päivästä toiseen. Näin käy helposti myös harjoitellessa.

Kiipeilen mieluusti jyrkemmillä seinäprofiileilla ja pienemmillä otteilla. Toistan sitä, missä olen jo valmiiksi hyvä. Se tuo elämään hallinnan tunnetta ja onnistuminen on keskimäärin mielelle palkitsevampaa kuin epäonnistuminen.

Perjantainen aamuretki Puumalaan toi kaivattua vaihtelua sisätreeneihin. Kunto kohenee kohti syksyn parasta sesonkia!

Ongelma on siinä, että omien vahvuuksien harjoittelu ei tuo tavoitteenmukaista kehitystä. Luin Lappeenrannassa järjestettyjen CrossFit kilpailujen jälkimainingeissa erään urheilijan haastattelun, jossa hän totesi osuvasti: ”Olen huomannut, että mitä pahemmalta harjoitellessa tuntuu, sitä paremmammin kisat menevät”. Eli mitä enemmän treeneissä tehdään asioita joissa ollaan huonoja, sitä paremmin monipuolisuutta vaativissa kisasuorituksissa pärjää.

Ajatus on helposti sovellettavissa kiipeilyyn. Mitä monipuolisemmin harjoittelen erilaisilla seinäprofiileilla, otetyypeillä ja eri tekijöiden reiteillä, sitä nopeammin kehityn. Varsinkin ulkokiipeilyssä jopa samalla reitillä voi tulla vastaan hyvin monentyyppistä kiipeilyä ja siihen on hyvä valmistautua monipuolisella harjoittelulla.

Piipahdin tällä viikolla kahdesti pois omalta mukavuusalueelta ja kävin kuntosalilla. Haparoivaa menoa lasten painoilla molemmilla kerroilla. Ensimmäinen ajatus salilla oli, että missä täällä voi roikkua ja vetää leukoja?! Naurahdin ääneen ja painelin veljeni perässä kyykkytelineen ääreen. Seuraavana päivänä pädin kantelu metsässä olikin sitten poikkeuksellisen vaikeaa...

Tämän viikon treenien yhteenveto:

1h otelautaa

2h tehotreeniä sisällä

2,5h määrätreeniä sisällä

3h salia

3h ulkoboulderointia

 

Ensiviikolla harjoitelen omia heikkouksia pienemmäksi eli luvassa on ainakin släbejä ja hellekiipeilyä!

 

Seuraava harjoituspäiväkirja julkaistaan perjantaina 28.8.