Suomi / English / Русский
BoulderSaimaa
BoulderSaimaa
18.09.2015

Treeniviikko 12 - Väliraportti


Teksti: Tuomo

Kuvat: Onni & Tuomo

 

Heinäkuussa aloittamani kolmen kuukauden intensiivinen harjoittelujakso on nyt ohi ja on väliraportin aika. Lähtötilanteessa heinäkuussa taustalla oli kahden loukkaantumisen aiheuttanut lähes parin kuukauden tauko kiipeilystä. Tauko vei kiipeilyvoiman ohella myös tuntuman mennessään, joten loukkaantumisista toivuttuani harjoittelun aloittaminen oli kovin haastavaa niin fyysisesti kuin henkisesti.

Kolmen kuukauden yhteenveto

Alkuperäinen suunnitelma oli toteuttaa harjoittelu kolmen viikon jaksoissa siten, että jokaista kolmen viikon jaksoa seurasi noin viikon kevyempi harjoittelu. Jokainen harjoittelukuukausi piti sisällään intensiteetiltään hieman erilaisia harjoitteita. Harjoittelujaksoa katkoi pari kevyempää viikkoa sairastelun ja työkiireiden vuoksi, mutta ne osuivat melko hyvin suunnitelluille kevyemmille viikoille.

Kolmen kuukauden treenipäiväkirjat

Ensimmäisen kuukauden teema oli tehdä paljon muuveja ja kiipeillä mahdollisimman paljon erilaisia reittejä, jotta saisin kadoksissa olleen kiipeilytuntuman takaisin. Tällaisia määräpainotteisia harjoitteita mahtui heinäkuuhun kolmeen treeniviikkoon kahdeksan kappaletta. Sen lisäksi kuukausi piti sisällään seitsemän ulkokiipeilypäivää ja runsaasti oheisharjoitteita sekä polkupyöräilyä. Harjoitusjakso onnistui odotusten mukaisesti ja kiipeily alkoi jälleen kulkea oikeaan suuntaan.

Elokuussa harjoitusteema muuttui enemmän tehopainotteiseksi eli harjoitusta kohden kiivettyjen reittien määrä putosi ja vaikeus nousi. Harjoittelu muuttui intensiteetiltään raskaammaksi. Harjoitusten määrä oli hieman heinäkuuta matalampi. Harjoituksissa kiivetyt reitit olivat kuitenkin selkeästi vaikeampia ja alettiin lähestyä viime kevättalven kuntoa.

Syyskuuhun tultaessa viilasin harjoituksia edelleen tiukemmiksi ja otin mukaan intensiteetiltään kovia oheisharjoitteita kuten campuslauta ja moonboard. Lisäksi pyrin hyödyntämään uudistetun kuntokulman voimistelurenkaita harjoittelussa. Voimatasokin on kehittymään päin, joten kuivia syyspäiviä sopii odottaa tässä jatkuvan harjoittelun ohessa.

Kolme kuukautta on melko lyhyt aika isojen kehitysaskelten aikaansaamiseksi, mutta lähtökohdat huomioiden olen tyytyväinen kolmen kuukauden harjoituksiin.

Tavoitteet

Harjoituspäiväkirjan keskeisimpinä tavoitteina oli avata omaa harjoitteluani muille innokkaille kiipeilyn harrastajille. Kirjoittaminen on toisinaan ollut raskasta ja aikaa vievää puuhaa, mutta toivon, että näistä teksteistä on ollut hyötyä myös muiden harjoitteluun ja motivaation löytämiseen. Toki kirjoittaminen on useissa kohdissa edelleen auttanut kirkastamaan myös omaa ajatusta harjoittelusta. Olen itse aina pitänyt harjoitteluvideoiden katselusta ja tekstien lukemisesta, sillä niistä välittyy usein aito kuva siitä kuinka paljon työtä tavoitteiden saavuttaminen vaatii.

Uusi vaikea projekti Lappeenrannan lähimaastoissa. Tämän ensinousu on ehdottomasti loppukauden päätavoitteita!

Toisena tavoitteena oli saada oma harjoittelu käyntiin kevään vaikeuksien jälkeen. Ajatus siitä, että joka perjantai edessä on omien treenien ”julkinen raportointi” on saanut tutinaa punttiin myös niinä pitkien työpäivien jälkeisinä ”ei niin reippaina” iltoina.

Ensimmäisessä tekstissä tälle syksylle asettamani kiipeilytavoitteet ovat vielä saavuttamatta niin bouldereiden kuin köysikiipeilyn osalta. Köysikiipeilyyn asettamani tavoite 8a kiipeämisestä tälle kesälle on auttamatta liian kova ottaen huomioon käytettävissä olevat aikaresurssit. Köysireitit vaativat minulta sen verran enemmän työstöaikaa, että useamman kerran olen priorisoinut boulderoinnin köysikiipeilyn edelle kun aikaa on käytössä rajallisesti. Todellisuudessa köysikiipeily on jäänyt kokonaan heinäkuun jälkeen. Ensi kesänä entistä vakavammalla otteella köysiin!

Boulderoinnin osalta molemmat tavoitteet (8A+ redpoint ja 8A sessioissa) tuntuvat edelleen realistisilta sikäli kun syksyn kelit osuvat yksiin käytettävissä olevan ajan kanssa. Kovalla harjoittelulla päästään ainakin siihen, että näiden tähtimerkkien osuessa kohdalleen tulosta syntyy varmasti!

 

Viikoittain julkaistava treenipäiväkirja päättyy tähän kirjoitukseen, mutta pysyvien lumien sataessa maahan on vielä loppuraportin paikka. Siihen asti toivotan kaikille motivoivaa treenisyksyä ja kuulaita ulkokiipeilypäiviä!