Suomi / English / Русский
BoulderSaimaa
BoulderSaimaa
16.11.2015

Kuinka tekniikkakurssi parantaa kiipeilyäsi?


Teksti: Tuomo

Kuvat: Tuomo & Janne Lankinen

Lainaukset kerätystä kurssipalautteesta

”I truly believe that knowledge you get from the course is really essential. Getting these ideas at the very start of your climbing would save you a lot of time and energy.”

– Ekaterina noin kuuden vuoden kiipeilykokemuksella.

Kiipeily on tekniikkalaji. Suurestakaan määrästä voimaa ei ole kovinkaan paljon hyötyä, jos seinällä liikkuminen ei ole kunnossa. Tällöin voimaa tuhlataan vääriin asioihin, eikä kiipeilytaso kehity niin nopeasti kuin hyvän tekniikan avulla olisi mahdollista.

Liika voima voi olla jopa esteenä kehitykselle, sillä sen avulla huono liikkumistekniikka saattaa jäädä huomaamatta. ”Pystyn kiipeämään keltaisen/pinkin/punaisen lapun reittejä, joten kaikki on varmasti kunnossa. Nyt vain hankin treenaamalla lisää voimaa ja se auttaa minut yhä vaikeimmille reiteille” tuntuu olevan melko yleinen ajatus niin harrastustaan aloittelevilla kuin pidemmälle edistyneillä kiipeilijöillä. Mitä jos nykyinen voimatasosi riittäisi jo sellaisenaan selvästi nykyistä vaikeampien reittien kiipeämiseen ja ongelma onkin liikkumisessasi? Näin on suurimman osan kohdalla, allekirjoittanut mukaan luettuna.

Hyvä tekniikka on edellytys vaikeammille reiteille siirryttäessä, sillä pienet tai pyöreät otteet eivät mahdollista väärään suuntaan vetämistä tai huonoa liikkumista. Kuvassa Simo soveltaa kurssin oppeja boardilla treenatessaan.

Valtaosalle kiipeilijöistä kiipeilytekniikan parantaminen on selkeästi nopein keino parantaa omaa tasoa ja päästä vaikeampia reittejä. Voima kehittyy varsinkin alkuun nopeasti kiipeillessä, eikä voiman kasvattamiseen tähtäävien oheisharjoitteiden tekemisestä ole läheskään niin paljon hyötyä kuin hyvän liikkumisen harjoittelulla. Ongelmana on vain se, ettei oikein tiedetä miten seinällä kannattaisi liikkua ja miten kiipeilytekniikkaa harjoitellaan. Voimaharjoittelu tuntuu helpommalta, kun erilaisia voimatreenioppaita ja -vinkkejä on netti ja kirjat täynnä.

”Kurssilta löytyi itsellekin kehityksen kohteita ja vahvistettiin jo aikaisemmin opittuja asioita.”

– Pari vuotta kiipeilyä harrastanut kurssilainen

BoulderSaimaan kiipeilyn tekniikkakurssilla käydään läpi keskeisimmät kiipeilytekniikat, kehonhuoltoasiaa ja tehdään paljon tekniikan parantamiseen tähtääviä harjoitteita. Kurssi on jaettu kahteen kahden tunnin osaan. Kurssille osallistuminen antaa valmiudet oppia liikkumaan seinällä sujuvasti ja kohdistaen voimaa ja ajatusta oikeisiin asioihin.

”Jo ensimmäisen kurssikerran jälkeen havaitsin kiipeäväni energiatehokkaammin!”

– Noin kymmenen kertaa ennen kurssia kiipeillyt harrastaja

Otto mainiolla "Haavaton unelma" reitillä Puumalan Hurissalossa. Kaikki kurssilla opeteltavat asiat ovat sovellettavissa myös ulkokiipeilyyn. Ulkona hyvän tekniikan rooli korostuu vielä sisäkiipeilyäkin enemmän otteiden ollessa huonompia. Varsinkin jalkatekniikan osuus ulkokiipeilyssä on hyvin keskeinen.

Oman tekniikan ja liikkumisen virheitä on vaikea korjata jos niitä ei tunnista. Kurssi antaa työkaluja analysoida omaa tekemistä, korjata tekniikkaa ja kehittyä eteenpäin. 

”Kurssilla opin erittelemään ja kehittämään asioita, joita olen seinällä tehnyt.”

Kurssilaisilta kerätyn palautteen mukaan kurssi on poikkeuksetta tarjonnut uusia asioita olipa kyseessä sitten vasta-alkaja tai vuosia kiipeilyä harrastanut. Kaikki kurssipalautetta antaneet voisivat suositella kurssia omalle kiipeilykaverilleen.

”Hyvin kattava paketti kiipeilyn tekniikasta!”

- Kiipeilijä useamman vuoden kokemuksella

”Paljon tärkeää ja hyödyllistä asiaa tiiviissä paketissa. Hyvä kokonaisuus!”

- Harrastaja parin kuukauden treenin jälkeen

”Course trained me to move better and more efficiently -> harder routes & progresing more!”

- Ekaterina

 

Seuraava kiipeilyn tekniikkakurssi alkaa tulevana sunnuntaina 22.11 klo 10-12 ja toinen osa 29.11 samaan aikaan. Lisätietoa kurssista ja tulevat kurssiaikataulut löydät kurssit- välilehdeltä. Kurssille voit ilmoittautua sähköpostilla infoätbouldersaimaa.fi, puhelimitse 040-6304010 tai tiskille.