BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

10 syytä miksi kiipeily on lapselle hyvä harrastus!

Teksti & kuvat: Tuomo & Sanna (muokattu 8.8.2016)

Kiipeilyä harrastavat kaikenikäiset. Monelle se on koko perheen hauska yhteinen harrastus, jota voidaan tehdä yhdessä kaikkien löytäessä itselleen sopivia haasteita. Lapset ovat luontaisia kiipeilijöitä ja monesti lapset saavatkin lajista otteen vanhempiaan nopeammin.

Tälläkertaa pureudumme niihin syihin, jotka tekevät kiipeilystä hyvän harrastuksen lapsille. Teksti pohjautuu löyhästi REI.com verkkosivuilla julkaistuun blogiin. Alkuperäinen Rory Moultonin teksti löytyy täältä.

Vaikka kiipeily on yksilölaji, toimitaan siinä paljon myös ryhmässä! Kavereiden kanssa reittejä mietitään usein yhdessä. Lisäksi kiipeilyyn kuuluu muiden kiipeilijöiden kova kannustus.

1. Kiipeily opettaa ongelmanratkaisutaitoja

Kiipeilyreitit ovat usein kuin palapelejä, joiden ratkaisuun tarvitaan keskittymiskykyä ja ongelmanratkaisutaitoa. Yhden reitin kiipeäminen voi vaatia useamman ratkaisun keksimistä. Kuinka siirryn otteelta A otteelle B. Entäpä jalat? Kiipeilyssä palaute on välitön – reitin joko pääsee ylös tai putoaa patjalle. Kiipeäminen on lapsille hauskaa tekemistä, jossa ongelmia ratkaistaan leikin varjolla.

2. Opettaa rohkeutta ja vaikeiden asioiden kohtaamista

Menestyminen elämässä edellyttää kykyä kohdata ja käsitellä vaikeita asioita kuten pelkoa ja epäonnistumista. Kiipeilyssä lapsi pääsee turvallisissa olosuhteissa kokeilemaan uutta ja kohtaamaan haasteita, jotka opettavat näitä tärkeitä taitoja.

Alun jännityksen jälkeen ujoista lapsista usein kuoriutuu innokas ja rohkea kiipeilijä, jota toisiaan seuraavat pienet onnistumiset vievät jatkuvasti kohti itsevarmempaa lasta.

Ohjaajan tukemana ujompikin lapsi rohkaistuu kokeilemaan ja siitä seuraavat onnistumiset ruokkivat innostusta edelleen!

3. Edistää hyviä elämäntapoja

Kiipeily, kuten muukin liikunta, edistää lapsen terveellisiä elämäntapoja aina terveellisestä ruokavaliosta aktiiviseen ja liikunnalliseen elämäntyyliin.

4. Kiipeily on turvallista ja kuitenkin seikkailullista urheilua

Kiipeilyn maine extreme urheiluna on vahvasti liioiteltu. Varsinkin sisäkiipeily on tutkimusten mukaan moneen muuhun suosittuun lajiin verrattuna hyvinkin turvallista (Henttonen 2014).

Kiipeily on jännittävää liikuntaa joka ei kuitenkaan tunnu liikunnalta. Aika menee kiipeillessä kuin siivillä ja lapsi liikkuu ”huomaamattaan”.

5. Kiipeily opettaa keskittymiskykyä

Kiipeilyssä onnistuminen vaatii herpaantumatonta keskittymistä, eikä kiipeilyn aikana voi miettiä suorituksen ohella mitään muuta. Tämä opettaa lasta keskittymään käsillä olevaan tehtävään.

BoulderSaimaan junnukerhossa kiipeilytekniikkaa harjoitellaan monipuolisesti leikkien ja pelien avulla joka tiistai. Kiipeilykerhon syksyn ryhmät alkavat syyskuun alussa.

6. Se on edullista

Sisäkiipeilyn harrastaminen on edullista jos sitä verrataan moniin muihin harrastuksiin, esimerkiksi jääkiekkoon tai jalkapalloon. Sarjakorteilla kiipeilemään pääsee edullisesti, eikä varusteiksi tarvita kuin t-paita, verkkarit ja kiipeilykengät. Kenkiä voi myös vuokrata. Vuosikortti + kengät lapselle saa reilusti alle 500€ kun esimerkiksi jääkiekkoilu maksaa junnuille jopa 7500€ vuodessa (lähde: esaimaa.fi)

7. Se on vähemmän kaupallista ja kilpailullista kuin monet muut lasten harrastukset

Kiipeily on vähemmän kaupallista kuin suuret lajit. Kiipeileviä junnuja ei pueta firmojen logoilla koristelluin sponsoriverryttelyasuin vaan jokainen voi harrrastaa niissä vaatteissa joita kotoa löytyy jo valmiiksi.

Kiipeilyssä lapsen ei tarvitse kilpailla jos lapsi ei sitä itse halua. Kiipeilyä voi harrastaa vaikka koko elämänsä käymättä ainoissakaan kilpailuissa. Itsensä kehittäminen, kiipeilyn sosiaalinen luonne ja hauskanpito ovat kiipeilyn keskiössä.

8. Kiipeily opettaa kohtaamaan epäonnistumisia

Lapset saavat vanhemmilta osakseen paljon rakkautta, huomiota ja positiivista vahvistamista. Lapsen kehityksen kannalta on kuitenkin tärkeää, että lapsi kohtaa elämässään myös epäonnistumisia ja oppii käsittelemään niitä rakentavasti. Kiipeilyn harrastamiseen epäonnistumiset, putoaminen ja uudelleen yrittäminen kuuluvat kiinteänä osana.

Kiipeilyn harrastaminen ei ole ryppyotsaista suorittamista. Välilä voidaan harjoitella vaikkapa päälläseisontaa!

9. Kiipeilyn kautta oppii myös muita taitoja

Kiipeily on monipuolinen laji, joka kehittää mm. kehonhallintaa, ongelmanratkaisukykyä ja voimaa. Lisäksi kiipeilyn yhteisöllinen puoli kehittää lapsen sosiaalisia taitoja.

Kiipeilyharrastuksen laajentuessa ulkokallioille ja kiville opettaa se myös monia luonnossa liikkumiseen tarvittavia taitoja, kuten solmuja, reitinvalintaa, laskeutumista, suunnistamista ja toimimista korkeissa paikoissa jne.

10. Se on todella hauskaa!

Lapset kiipeilevät ensimmäisestä kerrasta lähtien hyvin luontevasti ja suurin osa lapsista pitää sitä todella hauskana! Lisäksi kiipeilyssä koko perhe voi liikkua yhdessä ja kaikille löytyy sopivia haasteita.

Jos lapsesi etsii hauskaa harrastusta, jossa pääasia on hauskanpito ja itsensä kehittäminen omaan tahtiin, kannattaa tutustua BoulderSaimaan kiipeilykerhoon!

Lähteet:

Rory Moulton: Why climbing is the perfect activity for your kids. REI:n blogi.

Etelä-Saimaan verkkolehti: Lasten harrastukset ovat perheille liian suuri kuluerä – maksuissa huimaa nousua.

Juha-Heikki Henttonen: Kiipeilytapaturmat Suomessa. Tampereen yliopisto. Alkuperäinen opinnäytetyö löytyy täältä.