Teksti & video: Tuomo
Juliste: Sami Romppainen
Kuvat: Onni Hämäläinen & Tuomo
Otetaanko boulderkisoissa aikaa? Annetaanko kilpailijoille tyylipisteitä? Miten voittajat ratkaistaan?
Nämä ovat ehkä ne tyypillisimmät kysymykset, joita lajia tuntematon esittää boulderointikilpailuista puhuttaessa. Aihe on ajankohtainen, sillä boulderoinnin SM-kisat järjestetään BoulderSaimaalla 15.10.2016.
Boulderkisoissa on käytössä monenlaisia kisamuotoja. Tässä tekstissä esitellään boulderoinnin SM-kisoissa 15.10.2016 käytettävä kisaformaatti.
Karsinta
Boulderoinnin SM-kisoissa on tyypillisesti järjestetty avoin karsinta, joten kuka tahansa voi osallistua kilpailuihin. Näin on myös tulevassa Lappeenrannan kisassa. Karsintaan ilmoittaudutaan boulderliiga.fi sivuilla. Kisasarjoina on naiset ja miehet.
Kilpailu alkaa karsintakierroksella, jossa kilpailijoilla on neljä tuntia aikaa kiipeillä vapaassa järjestyksessä seiniltä löytyviä karsintareittejä. Reittejä karsintavaiheessa on tyypillisesti 30-40. Reitit ovat haastavia, pääasiassa pinkin ja punaisen lapun reittejä BoulderSaimaalla käytettyyn greidauksen mukaan. Mukana on tyypillisesti muutamia erittäin haastavia reittejä, joiden onnistunut suoritus onnistuu vain muutamalta kilpailijalta.
Kilpailijat kiipeilevät reittejä vapaassa järjestyksessä. Reittejä saa yrittää niin monta kertaa kuin itse haluaa kisa-ajan puitteissa. Avoimessa karsintavaiheessa näkyy hyvin kiipeilyn sosiaalinen luonne kun kisailijat yrittävät reittejä yhdessä. Vinkkejä ja kannustuksia kaverille annetaan auliisti ja välillä meininki vaikuttaakin enemmän yhteistreeniltä kuin kisatilanteelta.
Pisteenlaskentaan karsintavaiheessa käytetään ns. ”koivukylämetodia”, jossa jokainen reitti on lähtöarvoltaan 100 pistettä. Nuo pisteet jaetaan kaikkien tuon reitin päässeiden kesken. Jos siis jonkun reitin pääsee vain yksi kilpailija, saa hän reitistä 100 pistettä. Jos taas reitin kiipeilee vaikkapa 50 ihmistä, jokainen saa vain 2 pistettä. Näin vaikeimpien reittien ”arvo” nousee helppoja reittejä korkeammaksi. Pistetilanne elää jatkuvasti kisan aikana kun kilpailijat syöttävät kiivettyjä reittejä pisteenlaskujärjestelmään.
Molempien sarjojen kuusi karsinnasta eniten pisteitä kerännyttä kiipeilijää pääsee finaaliin.
Finaali
Karsinnan jälkeen seuraa kahden tunnin tauko, jonka aikana kisailijat voivat levätä samalla kun kisaorganisaatio painaa hommia. Tauolla kaikki jyrkällä seinällä ja olevat karsintareitit puretaan. Saman kohtalon kokee myös tatin kassan puoleiset karsintareitit. Karsintareitit puretaan, jotta finaalireitit mahtuvat seinille. Lisäksi finaalireiteillä ei saa olla ylimääräisiä otteita, joihin kilpailijat saattaisivat vahingossa osua.
Tunnelmia viimevuoden Boulderliigakisojen Lappeenrannan finaalista. Tuolloin finaali käytiin ns. jam-sessions konseptilla, jossa kaikki finalistit näkivät toistensa yritykset. Tulevissa SM-kisoissa kilpailijat yrittävät reittejä yksin.
Kassan edustalla olevalle hänkille ja tatille kasataan tauon aikana etukäteen suunnitellut finaalireitit. Finaalireittejä on neljä molemmissa sarjoissa. Finaalireitit ovat erittäin haastavia, jotta kilpailijoiden välille saadaan erot kisan ratkaisemiseksi. Finaalireittien vaikeutta on vaikea kuvata niin, että niiden vaikeus hahmottuu lajia tuntemattomalle. Finaalireitit jäävät kuitenkin seinille myös kisan jälkeen, joten jokainen voi itse käydä toteamassa reittien vaativuuden omakätisesti.
Finaaleissa pisteiden lasku eroaa karsintavaiheesta. Finaalissa kilpailijat saavat reitin kiivettyään ”topin”, joka on paras mahdollinen suoritus. Reiteillä on merkitty myös bonus-ote, josta saa bonus-pisteen jos kilpailija pääsee merkittyyn otteeseen, muttei toppiin. Eniten toppeja ja bonuksia kerännyt kilpailija voittaa.
Finaalin erikoisuutena karsintaan verrattuna on se, että finaalissa kiipeilijät eivät näe toistensa yrityksiä. Finalistit tulevat reitille yksi kerrallaan muiden kilpailijoiden odottaessa vuoroaan lämmittelyalueella. Kilpailijan tullessa reitille on hänellä neljä minuuttia aikaa kiivetä reitti. Yrityksiä saa ottaa niin monta kuin tuossa ajassa ehtii. Finaaleissa osa haasteesta muodostuu reitin fyysisen suorittamisen ohella siitä, että kiipeilijän tulee lyhyessä ajassa keksiä miten reitti on mahdollista kiivetä.
Finaalissa molempien sarjojen kilpailijat muodostavat parit siten, että sarjojen kuudes mies ja kuudes nainen aloittaa kierroksen ja he kiipeilevät yhtä aikaa. Neljän minuutin kuluttua on karsinnan viidenneksi tulleiden vuoro yrittää samaa reittiä ja niin edelleen. Nämä kierrokset toteutetaan kaikkien neljän reitin kohdalla tuomareiden merkatessa kunkin kilpailijan suoritukset ylös edellä mainitun finaalin pistelaskujärjestelmän mukaisesti.
Palkinnot
Molempien sarjojen kolme parasta palkitaan. Lisäksi voittajat saavat boulderoinni SM-tittelin seuraaviin kisoihin asti.
Kisassa on jaossa myös Boulderliigapisteitä. Koko kiertueen voittajat palkitaan 750€ shekeillä kiertueen päätöskisassa Helsingissä 18.3.2017.