BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Kiipeilykisat

Teksti: Tuomo

Kuvat: Marko Kauko

Kiipeilyssä, kuten useimmissa muissakin urheilulajeissa, järjestetään kilpailuja. Boulderoinnissa eli ilman köysiä tapahtuvassa kiipeilyn alalajissa kilpailijoiden paremmuus ratkaistaan kiipeämällä toinen toistaan haastavampia reittejä. Tässä tekstissä vastataan yleisimpiin kilpailuja koskeviin kysymyksiin: miksi kilpaillaan, miten kisat etenevät ja kuka voittaa?

Sami Koponen Jyväskylän Boulderpajalla järjestetyssä Boulderliigan osakilpailussa.

Miksi kilpaillaan?

Kiipeilykisoihin osallistutaan useista eri syistä. Useimmiten halutaan kiipeillä uusia reittejä, haastaa itseään, tavata tuttuja ja nauttia kisojen fiiliksestä. Useimmiten kisoissa palkitaan parhaiten kiivenneet. Toisinaan taas palkinnot arvotaan kaikkien osallistujien kesken. Uusimman motivaattorin kisojen kiertämiseen on tarjonnut Boulderliiga- kiipeilykiertue, jossa koko kiertueen parhaimmisto palkitaan rahapalkinnoin.

Boulderliigaa ja monia muita kiipeilykilpailuja yhdistää ns. avoin formaatti, jossa kuka tahansa voi osallistua kilpailuun. Reittejä näissä avoimissa kisoissa on yleensä melko paljon verrattuna ”virallisempiin” kisoihin kuten SM-kisoihin. Tavallisimmin avoimissa kisoissa on reittejä 20-50 kappaletta. Kisareittien vaikeus vaihtelee hyvin helposta todella haastaviin, mikä mahdollistaa monentasoisten kiipeilijöiden osallistumisen. Tyypillisesti näihin avoimiin kilpailuihin osallistuu niin vasta-alkajia kuin maajoukkuetason urheilijoita, mikä lienee melko harvinaista muissa lajeissa.

Avointen kisojen vahvuutena on laajan osallistujapohjan lisäksi kisojen rento meininki ja hyvä tunnelma. Kaikkien kiipeillessä samanaikaisesti ei kisailijoille tule niin helposti paineita osallistumisesta ja ”esiintymisestä”. Avoimet kisat muistuttavatkin useammin rentoja kiipeilysessioita hyvällä porukalla kuin ryppyotsaista kilpailemista. Vinkkejä reitin suorittamiseksi jaetaan auliisti ja toisia kannustetaan heidän suorituksissaan. Parhaimmillaan kisoissa oppii myös paremmaksi kiipeilijäksi kun seuraa muita kiipeilijöitä ja heidän suorituksiaan.

Miten kisat järjestetään?

Kisareittejä tehdään usein yhteistyössä useamman tekijän toimesta, jolloin reitteihin saadaan monipuolisuutta. Lisäksi reittien tekemiseen käytettävissä oleva aika on lyhyt, joten useamman reitintekijän saaminen paikalle nopeuttaa tekemistä. Reitin lähtöotteet ja loppu on merkitty, mutta muuten kiipeilijä saa edetä reitillä parhaaksi katsomaansa tekniikkaa käyttäen. Reittejä saa yrittää kilpailuajan puitteissa niin monta kertaa kuin haluaa. Pistetili karttuu kun kilpailija suorittaa reitin lähtöotteista toppiin.

Kilpailuaika avoimissa kilpailuissa on tyypillisimmin 3-4 tuntia. Viimeisimmissä Boulderliigan kisoissa on otettu mukaan käytäntö, jossa kokonaiskisan top 40 porukka aloittaa kiipeilyn tuntia ennen muuta ryhmää. Näin kisojen alulle tyypillistä ruuhkahuippua on saatu tasaantumaan.

Kisojen järjestämiseen kuuluu paljon asioita, joita yleisö ja kilpailijat eivät näe. Tällaisia ovat mm. palkintojen hankkiminen, aikataulujen laatiminen, henkilökunnan/talkoolaisten värvääminen, reittien purkaminen, otteiden pesu ja siirtely. Lisäksi kisojen jälkeen seinille tarvitaan kisojen jälkeen kymmeniä helpompia reittejä, sillä kiipeilykeskus on usein seuraavana päivänä normaalisti auki. Tällöin pelkät kisareitit eivät riitä, vaan helpompia reittejä tarvitaan lisää.

Eetu Kivioja kisaamassa Jyväskylän Boulderpajalla.

Kuka voittaa?

Avoimissa kilpailuissa pisteenlaskuun käytetään tyypillisimmin ns. ”koivukylämetodia”, jossa jokainen kisareitti on pisteytetty lähtökohtaisesti 100 pisteeseen. Nuo pisteet jaetaan kaikkien reitin kiivenneiden kesken eli jos reitin kiipeää kaksi kilpailijaa, kukin saa 50 pistettä jne. Tällöin helpommilta reiteiltä saatava pistemäärä jää alhaiseksi, sillä ne kiivetään useamman toimesta. Kisan edetessä pistetilanne elää jatkuvasti, kuten myös tietyiltä reiteiltä saatavat pisteet.

Lopputulokset saadaan kisa-ajan päätyttyä, kun kaikkien kilpailijoiden kiivetyt reitit on syötetty koneelle. Lopputulokset muodostuvat pistetilanteen mukaan ja eniten pisteitä kerännyt voittaa. Boulderliigassa kokonaispisteitä saa kunkin sarjan 30 parasta. Kilpailun jälkeen palkitaan parhaat ja aletaan suuntaamaan ajatuksia seuraaviin kisoihin.

Boulderliiga rantautuu Lappeenrantaan lauantaina 7.3.2015. Mukana Suomen huippunimiä, joten mielenkiintoinen kilpailu on tulossa! Kisareitit jätetään tapahtuman jälkeen seinille, joten niitä pääsee testailemaan ja miettimään olisiko sittenkin kannattanut osallistua…