BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Viisi vinkkiä kiipeilijän ihonhoitoon

Teksti, kuvat ja video: Tuomo

Youtube video aiheeseen liittyen löytyy BoulderSaimaan facebook– kanavalta!

Miksi ihon kunto on kiipeilijälle tärkeää?

Sormien nahkan kunto on kiipeilijälle tärkeä juttu, sillä sormet ja kiipeilykenkien kumi ovat ne, jotka pitävät kiipeilijän kiinni otteissa. Kiipeilykenkiä ja niiden kumeja kehitetään ja vertaillaan innokkaasti ja kiipeilijän ihonhuoltoon kannattaa keskittyä samalla innostuksella. Hyvä iho voi ratkaista onnistumisen ja epäonnistumisen tiukassa tilanteessa. Lisäksi hyvin hoidettuna iho kestää paremmin kiipeilyn aiheuttamaa rasitusta ja voit kiipeillä enemmän ja pidempään ilman ohuen tai rikkoutuvan ihon aiheuttamia harmeja.

Yläkuvassa nivelten lähellä kovettumia, joiden hionta ehkäisee ongelmia jatkossa. Alakuvassa ulkokiipeilyssä sormeen syntynyt fläpperi joka vaatii teippausta, jotta sillä voi kiipeillä.

Hanskat?

Monesti aloittelijat kysyvät etteikö kiipeilyssä voisi käyttää jotain hanskoja. Hanskat eivät kuitenkaan kestä kädessä kiipeiltäessä pienemmillä tai pyöreillä otteilla, eikä hanska tarjoa kuivan ihon veroista kitkaa käden ja otteen väliin. Näistä syistä hanskojen käyttö kiipeilyssä ei ole kovinkaan suosittua.

Miten kädet pidetään kiipeilykunnossa?

Näillä vinkeillä saat sormien ja käsien ihon kestämään kiipeilyn aiheuttamaa rasitusta ja mahdollisesti syntyvät haavat paranemaan nopeasti!

1. Mangnesiumkarbonaatti ja kuivat kädet

Huolehdi kiipeilyn aikana, että kätesi pysyvät mahdollisimman kuivana, sillä kostea ja pehmeä iho repeytyy helposti. Mankkaa sormet huolellisesti ennen suoritusta ja tarvittaessa myös suorituksen aikana. Myös ilmavirta (tuuli tai sisällä puhaltimet) auttavat pitämään nahkan kuivana ja sitkeänä. Viileä sää edesauttaa kiipeilyä, sillä viileässä hikoilu vähenee ja kiven ja käden välinen kitka on parempi. Tämän ansiosta myös nahkaa kuluttavat lipsahdukset ja otteilla luistaminen vähenevät.

2. Hiominen

Joskus mankasta ja viileistä kiipeilyolosuhteista huolimatta sormien nahka alkaa ”pykiä” tai repeytyä.  Pykimillä tarkoitetaan tässä rullautuvaa nahkaa, joka ei kuitenkaan vielä vuoda verta tai nestettä. Mikäli kiipeilyä jatketaan usein nämä repeytyvät ja alkavat vuotaa. Tämän vuoksi kiipeilijöillä on usein mukana pala hiomapaperia tai hiontatyyny, jolla nahkaa voidaan hioa. Hiomalla pykimän reunat saadaan tasoitettua, jolloin nahka ei repeä enempää. Myös sormiin ja kämmeniin muodostuvat kovettumat kannattaa hioa pois, sillä nahka repeytyy varsin helposti kovan ja pehmeän nahan ”saumasta”, jolloin seurauksena on ikävä fläpperi eli joulukalenterista tuttu luukku. 😉

3. Teippaus

Kiipeilijät käyttävät teippiä käsien paikkaamiseen nahkan hajotessa. Teippinä suositaan kankaisia urheiluteippejä, kuten apteekissa myytävä leukotape tai kiipeilyvalmistajien omat teipit. Hyvässä teipissä on pitävä liima ja sitkeä kangas.

Teippaus voidaan tehdä nahkan hajotessa ja siten mahdollistaa kiipeilyn jatkaminen. Sormien teippaus voidaan tehdä myös ennen nahkan repeämistä.

Joskus reiteissä on teräviä otteita, jolloin reittiä harjoiteltaessa voi teipata ja yrittää tehdä varsinaisen suorituksen ilman teippiä. Tämä siksi, että teippaamaton nahka pitää kivessä paremmin kuin teippipinta.

4. Käsien pesu ja hygienia

Kiipeilyn päätyttyä kädet kannattaa pestä huolellisesti mankan poistamiseksi ja mahdolliset haavat desinfioida. Puhtaiden käsien nahka ei enää kuivu liiaksi kun mankka pestään pois kiipeilyn jälkeen. Lisäksi haavat paranevat nopeammin kun haava desinfioidaan.

5. Rasvaus ja vaha

Kiipeilyn jälkeen iho kannattaa kostuttaa käyttämällä laadukasta käsirasvaa. Tämä nopeuttaa ihon uusiutumista. Omia suosikkejani ovat hieman rasvaisemmat tuotteet kuten Acon punakorkkinen, Climb On creme tai bodyshopin hemp hand protector.

Rasvan lisäksi tarjolla on muutamaa erilaista vahaa, joka markkinamiesten mukaan nopeuttaa nahkan paranemista. Tunnetuimmat ovat climb on ja healing hands vahat. Molemmat vahat pohjautuvat luonnon vahoihin ja öljyihin (climb on mehiläisvaha ja healing hands oliiviöljy + mehiläisvaha) ja ovat kokemuksieni mukaan tehokkaita. Ne nopeuttavat ihon palautumista kulutuksesta.

Tämä yksinkertainen välineistö auttaa pitämään kädet kiipeilykunnossa! 

Käsien hoidossa kannattaa suosia ennakoivia menetelmiä eli välttää haavojen syntymistä huolellisella mankkauksella, hiomisella ja teippauksella. Mikäli haava kuitenkin pääsee syntymään kannattaa se teipata ja kiipeilyn jälkeen puhdistaa huolella. Sen jälkeen käsien rasvaus ja vahaus mahdollistavat kiipeilyn toisinaan jo seuraavana päivänä!

Näillä vinkeillä ja aktiivisella harjoittelulla saat pidettyä kädet kiipeilykunnossa!