BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Kuntokulma 1.1 – Esittelyssä uudet oheisharjoitteluvälineet osa 1

Teksti & kuvat: Tuomo

Syksyn kunniaksi BoulderSaimaan kuntokulmassa on tehty kehitystyötä monipuolisemman harjoittelun mahdollistamiseksi. Tämän ja parin tulevan artikkelin tarkoituksena on esitellä uudet laitteet, kertoa niiden taustoista ja kertoa tyypillisimmistä laitteilla tehtävistä harjoituksista.

Aloitetaan esittely kiipeilijöille tutummista harjoitusvälineistä eli moonboardista, campus-laudasta ja otelaudoista.

Moonboard

”Voimakone!”

”Se rikkoo paikat!”

”Kuukaudessa kuntoon”- seinä!

”Tosi hyvää treeniä!”

Useimmilla pitkään kiipeilyä harrastaneilla on joku mielipide Moonboardista. Myyttisessä maineessa olevan treeniseinän keskeisimpinä kehittäjinä on muuan Brittiläinen kiipeilylegenda Ben Moon.

Seinän idea on yksinkertainen. Rakentamalla tiettyjen piirustusten mukaisen seinän voidaan ”samoja” reittejä kiipeillä kaikilla moonboardeilla ympäri maailmaa. Seinän keskeiset mitat ovat 40 asteen kallistuskulma, 2,44 metrin leveys, 3,15 metrin korkeus ja 20 sentin ruudukolla olevat otepaikat.

Seinälle myydään kolmea erilaista otesettiä. BoulderSaimaalle käyttöön tulee original ja set A. Otteet ruuvataan seinään tietyn otekartan mukaisesti. Sen jälkeen sivuilta voidaan katsoa ”valmiita” reittejä ja kiipeillä niitä.

Reitit on greidattu ranskalaisella asteikolla aina 6A:sta aina 8A+ asti. Ensimmäinen huomio greideistä on se, että reitit ovat hyvin vaikeita esimerkiksi suomalaiseen ulkogreidaukseen verrattuna. Sillä ei kuitenkaan ole väliä, sillä moonboardin greideihin oppii nopeasti suhtautumaan huumorilla, jonka jälkeen voi keskittyä olennaiseen.

Tärkeintä kovan treenaajan kannalta on nimittäin se, että otteet ovat pieniä ja kulma on jyrkkä. Nämä yhdistettynä monipuolisiin liikkeisiin seinällä tekee siitä erittäin hyvän harjoitusvälineen kiipeilyvoima- ja tekniikkaharjoitteluun. Otteet ovat hyvin suunniteltuja ja pienestä koostaan huolimatta ergonomisia. Huolelliseen lämmittelyyn kannattaa kuitenkin panostaa ennen treeniä varsinkin sormi- ja kyynärpäävammojen ehkäisemiseksi.

Moonboard on otteiden saavuttua kaikkien asiakkaiden vapaassa käytössä. Kannattaa harjoittelussaan kuitenkin huomioida, että matalan seinän alla myös patjat ovat ohuemmat.

Campus lauta

Tämä on vielä Moonboardiakin legendaarisempi harjoitusväline kovaan voimaharjoitteluun. Laudan on kehittänyt kiipeilyikoni Wolfgang Güllich. Güllichin vaikutus moderniin urheilukiipeilyyn on häikäisevä paitsi miehen suoritusten takia, myös campus-laudan nykyisenkin suosion vuoksi.

Saksalainen Güllich kehitti laudan harjoitellakseen Frankenjurassa sijaitsevaa vaikeaa projektiaan varten 1990- luvun taitteessa. Reitin kiivettyään mies nimesi intensiivisen reitin Action Directiksi (9A) ja sitä pidetään edelleen eräänä maailman vaikeimmista reiteistä lajissa, jossa kehitys on ollut nopeaa! Huima suoritus!

Myös campus-laudan idea on hyvin yksinkertainen. Jyrkälle seinälle (BS:llä 22 astetta päällekaatuva) on laitettu erisyvyisiä rimoja 22 cm välein. Näitä rimoja edetään ylöspäin ilman jalkoja pelkin käsivoimin. Tämän kaltainen liike tunnetaankin campusteluna (tai suomalaisittain kampusteluna).

Campuslaudalla harjoittelu kehittää tehokkaasti mm. räjähtävää voimaa, vartalon hallintaa, koordinaatiota ja sormivoimaa valitusta otetyypistä riippuen. Campuksellamme on tarjolla kolmea erisyvyistä otetta: 18mm, 35mm slouppaava ja 48mm syvä kahvaote.

Campuksella voi tehdä useita erityyppisiä harjoituksia, joista tunnetuin lienee rimoilla ylös-alas kulkeminen. Lisää harjoituksia löydät täältä tai hallilta löytyvästä vihreästä Gimme Kraft- treenioppaasta.

Koska kyseessä on hyvin intensiivinen harjoittelumenetelmä, myös tässä erittäin hyvään lämmittelyyn ja huolelliseen tekniikkaan tulee kiinnittää huomiota. Campusta ei myöskään tule tehdä väsyneenä, vaan harjoitus kannattaa ajoittaa harjoituksen alkuun heti lämmittelyn jälkeen tai tehdä kokonaan omana harjoituksenaan.

Otelauta tai sormilauta

Otelauta on esitellyistä harjoitusvälineistä kaikkein aloittelijaystävällisin sen alhaisemman vaatimustason ja pienemmän loukkaantumisalttiuden vuoksi. Otelautaharjoittelua on eri muodoissa tehty niin kauan kun kallioilla on kiipeilty ja se lienee tälläkin hetkellä yleisimpiä kiipeilyn oheisharjoitteluvälineitä.

Otelauta on yksinkertainen pala puuta tai otteista tuttuja muovisekoitteita, jossa on erisyvyisiä otteita ja pintoja, joissa harjoitellaan roikkumalla käsien varassa. Sormilaudan keskeisin tavoitteena on kehittää sormivoimaa. Lisäksi otelaudan suuremmat otteet mahdollistavat erilaiset leuanvedot ja sitä kautta ylävartalon voimaharjoittelun.

Otelautaharjoittelu on luonteeltaan staattisempaa roikkumista esimerkiksi yllä oleviin harjoitusvälineisiin verrattuna. Sen vuoksi loukkaantumisalttius on alhaisempi. Silti huolelliseen lämmittelyyn ja harjoittelun rytmittämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Lisätietoa sormilautaharjoittelusta löydät aikaisemmin julkaistusta artikkelista.

Otelaudan etuna voidaan mainita sen vähäisempi tilantarve. Otelaudan voi jokainen helposti asentaa kotiinsa esimerkiksi oven päälle tai muuhun sopivaan pintaan, jossa on tilaa roikkua ja materiaali mahdollistaa vahvan kiinnityksen. Tällöin tehokas kiipeilyn oheisharjoittelu onnistuu myös kotioloissa.

BoulderSaimaalla on myös myynnissä kahta erilaista otelautaa. Moonin Phatboy (85€) on vähemmän aikaa kiivenneille sopiva vaihtoehto isompine otteineen. Moonin original (75€) on sen sijaan kokeneemman kiipeilijän tehokas treeniväline, jonka avulla kiipeilijälle keskeisiä sormivoimia voidaan kehittää aina huipputasolle asti. Molemmissa laudoissa on laaja otevalikoima monipuoliseen harjoitteluun.