BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Kiipeilytaktiikka – Miten vaikeat reitit kiivetään?

Teksti & video: Tuomo

Haastateltavana: Marko Kauko

Vaikeat reitit projektoidaan ylhäältä alas!

Kun Jyväskylän boulderoinnin kummisetä Marko Kauko lausui minulle nuo sanat vuosia sitten en tietenkään ymmärtänyt mitä hän sillä tarkoitti. Ehkä hyvät neuvot avautuvat ajan kanssa ajattelin. Tai sitten välinpitämättömästi olkia kohauttaen unohdin koko asian.

Nyt yli vuosikymmenen kiipeilyä harrastaneena voin todeta sen olleen yksi parhaita neuvoja, joita olen kiipeilyyn liittyen saanut. Mitä yli parikymmentä vuotta kiipeilyä harrastanut Marko tällä sitten tarkoitti?

Perusasioiden äärellä

Aihe palasi verevästi mieleeni taannoisella ulkokiipeilyreissulla Puumalan Viljakansaareen, jossa päätin yrittää erästä itselleni haastavampaa reittiä. Reitin beta löytyi nopeasti ja kelikin oli kohtuullinen. Jostain syystä, ilmeisesti laiskuuttani, en kuitenkaan ollut normaaliin tapaani putsannut ja mankannut toppiotteita ennen kiipeilyä. Parin hapuilevan yrityksen jälkeen sain reitin vaikeimman muuvin, eli pienen hypähdyksen listaan tehtyä.

Siinä vaiheessa homman piti olla paketissa. Reitin toppaus ei pitänyt olla vaikea. Toppi oli kuitenkin yllätyksekseni hieman oletettua huonompi ja otteet tietysti kosteita yön sateiden jäljiltä. Tämä yhdistettynä kyynervarsiin hiipivään pumppiin, jännitykseen ja tietämättömyyteen viimeisistä muuveista aiheuttivat pakituksen topista!

Korkealta reitiltä pudottautuessani tunsin aluksi helpotusta siitä, etten pudonnut hallitsemattomasti ja loukannut itseäni. Helpotus vaihtui kuitenkin nopeasti karvaaseen pettymykseen tajutessani reitin epäonnistuneen silkkaa huolimattomuuttani kiipeilytaktiikassa. Samalla kuulin mielessäni Markon sanat: Projektit kiivetään aina ylhäältä alaspäin!

Mitä Marko tällä vuosia sitten lausumallaan viisaudella sitten tarkoitti? Soitto Markolle venähti mukavaksi juttutuokioksi, jonka tiivistelmään pääset tutustumaan alla.

Miten vaikeat reitit kiivetään?

Kun kyseessä on itselle työstöä vaativa reitti jaan reitin yläosaan, kruksiin ja lähtöön. Tämän jälkeen etsin itselleni sopivimman betan ja harjoittelen osat erikseen. Kun homma on hallussa niin osia aletaan liittää toisiinsa.

Toppi on harvoin reitin kruksi, mutta kiipeämällä reittiä aina alusta väsyttää itsensä nopeasti. Kun jossain vaiheessa sitten saa kruksin tehtyä niin toppaus on hyvä olla hallussa! Tämä korostuu varsinkin korkeilla reiteillä tai haastavammissa toppauksissa. Muuten onnistuneen kiipeilyn voi vielä mokata helpossakin toppauksessa jos on väsynyt tai ei ole tarkkana. Sen takia toppi kannattaa aina harjoitella kunnolla!

Ulkoreiteillä tämä on tietysti välillä haastavaa, mutta ainakin sisäkiipeilyssä reitin ylämuuveja voi aina harjoitella erikseen kiipeämällä kruksiotteille kaikilla otteilla. Ulkonakin voi aina käyttää köyttä, tikkaita tai kaverin apua. Kuitenkin aina kannattaa vähintään käydä putsaamassa ja merkkaamassa yläotteet ja miettimässä helpoin beta. Tämä koskee tietysti myös flash yrkkää, jossa muuveja ei pääse harjoittelemaan ennen yritystä, mutta esivalmistelut on aina hyvä tehdä huolellisesti.

Oletko kehittänyt ajatusta itse vai saanut oppia muilta?

Opin taktiikkaa kiipeillessäni Brittiläisen Tim Cliffordin kanssa.

Tim aloitti reittiin tutustumisen aina topista ja selvitti siihen kaikki erilaiset betat. Sen jälkeen valitsi valitsi itselleen sopivimman tyylin ja antoi palaa. Jos reitti ei mennyt heti mennyt, hän jakoi sen osiin ja alkoi työstää osia ylhäältä alas eli harjoittelemalla ensin topin.

Tim opetti tämän taktiikan minulle Fontainebleaussa työstäessämme Big Dragon- reittiä. Olin työstänyt paljon reitin vaikeinta kohtaa, mutta toppi oli vielä kiipeämättä. Tim neuvoi minulle reitin pilkkomisesta osiin ja niiden työstämisestä erikseen. Sovelsin taktiikkaa heti siten, että kaveri työnsi minut reitille, että pääsin tekemään reitin kruksihypyn ja kiipeämään topin erikseen. Istumalähtö oli hallussa kun olin työstänyt sitä melko paljon. Olikin lähetyksen kannalta aivan ratkaisevaa, että olin juuri ennen lähetysyrkkää kiivennyt topin erikseen.

Vielä nykyäänkin mennessäni vaikeammille reiteille kiipeän topin mahdollisuuksien mukaan aina ensin. Siinä reitti, otteet ja asennot palautuvat mieleen. Se auttaa paljon myös henkisesti koko reitin kiipeämiseksi kun valmistautuu hyvin.

Tuleeko mieleen muita kiipeilyn taktiikkaan liittyviä asioita, joita huomioimalla voisi parantaa omaa kiipeilyään? 

Ihon kunnosta huolehtiminen, teippaus, sopivat kengät ja kenkien putsaaminen ennen kiipeilyä ovat ne tärkeimmät. Yksi nykykiipeilylle ominainen piirre on myös se, että tietoa reiteistä on tarjolla valtavasti. Videoita katsomalla näkee erilaisia tyylejä reitin kiipeämiseen ja niistä voi valita itselleen sopivimmat.

Tärkeää on muistaa myös levätä tarpeeksi yritysten välillä. Tällöin tarjotaan lihaksille tarpeeksi aika palautua vaikeasta suorituksesta. Lisäksi sormien nahka kovettuu levätessä, jolloin nahka kestää kiipeilyä paremmin. Fläppereitä eli isoja ihovaurioita pitää välttää eli teipata ja lopettaa ajoissa jos tuntuu että nahka on hajoamassa. Levätessä otteet on hyvä harjata, jotta kitka on paras mahdollinen kun reittiä yritetään.

Pädien asettaminen ja spottaamisesta  sopiminen on myös hyvä tehdä ennen kiipeilyä, jotta kiipeillessä voi keskittyä täysin itse suoritukseen.

Sää on yksi tärkeä tekijä ulkokiipeilyssä ja se kannattaa ottaa huomioon. Mihin aikaan päivästä reitille paistaa aurinko, onko reitti todennäköisesti kuiva jne. Sää on itse asiassa niin tärkeä osa ulkokiipeilyä, että se ansaitsisi oman tekstinsä.

Miksi taktiikkaan kiinnitetään mielestäsi niin vähän huomiota?

Ehkä ihmiset on nykyään hienojen kiipeilypaikkojen myötä niin vahvoja, että reittejä jaksetaan hakata paljon. Itse pidän siitä, että saan reitit kiivettyä nopeammin. Siten energiaa ja aikaa jää useammankin reitin kiipeämiseen!

”Kiipeilytaktiikka on sitä, että teet huolellisesti ennakkoon kaikki toimet mitä voit tehdä onnistumisesi eteen. Sen jälkeen jää vain reitin kiipeäminen!”

Kuka? Marko Kauko

Kiipeilyvuodet? +20 v

Parasta kiipeilyssä? Elämykset

Unelmien reitti? Tällä hetkellä joku pitkä multipicth reitti vuoristossa trädinä

Vapaa sana? Kannattaa välillä keskittyä vähemmän greideihin

Kiitos Markolle taktiikkavinkeistä ja inspiraatiosta kaikkien näiden vuosien aikana!