Johdanto: Tuomo
Kuvausvinkit ja kommentit: Otto Ponto on kiipeilyä harrastava ammattivalokuvaaja, jonka ote Nikon D4:n rungosta on ainakin toistaiseksi kiipeilyotetta vahvempi!
Kuvat: BS:n instagram
Haluatko aikaansaada hienompia kiipeilykuvia, joilla herätät ihailua kaveriesi keskuudessa sosiaalisessa mediassa? Nappaa tästä talteen ammattikuvaajan vinkit ja tägää seuraava täysosumasi instagramiin aihetunnisteella #bouldersaimaa
1. Kuvakulma
Mieti, mistä suunnasta haluat kuvata. Monissa kiipeilykuvissa näkyy selkiä ja pyllyjä, koska kiipeilijän ja seinän väliin on hankala mahtua. Kokeile mennä kiipeilijän sivulle. Silloin saatat saada näkyviin kiipeilijän naaman ja ilmeen jonkin suurenmoisen ponnistuksen hetkellä. Jos mahdollista, kuvaa ylhäältä alas. Muista kuvakulmia etsiessäsi turvallisuus, äläkä mene kenenkään alle.
2. Läheltä tai kaukaa
Melkein kaikissa rakennuksissa on katto ja lattia. Kiipeilykuvissa ne eivät kuitenkaan ole kovin kiinnostavia. Kännykällä kuvaa luontevasti pystymallisia kuvia, jolloin kuvaan tulee usein paljon väljyyttä eli lattiaa ja kattoa. Kokeile mennä lähemmäksi kiipeilijää, niin että kuvaan jää vaikka vain pelkästään kiipeilijä ja muutama ote, jota kuvan sankarillinen kiipeilijä tavoittelee. Entä saatko kuvaan mittakaavojen eroa: peruuta kauemmaksi ja näytä tikku-ukkomainen kiipeilijä yksin leveällä seinällä.
3. Valo
BoulderSaimaan hallilla valot ovat aika tehokkaat moneen muuhun kiipeilyluolaan verrattuna. Niiden valo on melko valkoista. Salama kannattaa laittaa pois, sillä sen valo on eriväristä kuin loisteputkien valo. Valoa riittää tarpeeksi jopa monille uusimmille kännykkäkameroille. Jos voit säätää valotusaikaa, kokeile kuvata suljinajalla 1/60, jolloin loisteputkivalon koko värispektri ehtii tallentua kuvaan ja kuvan väreistä tulee luonnollisen näköisiä. Hitaalla suljinajalla pitää muistaa, että kuva tärähtää helposti ja kohteen liike näkyy toisella tavalla.
4. Aurinko
Valoisampana vuodenaikana BoulderSaimaan halliin paistaa aamupäivän raikas aurinko, joka tekee hienoja valoisuustiloja ympäri hallia. Kapeat valokeilat osuvat vain tietyille reiteille. Muista mennä ajoissa viikonloppuna pitämään photosessio, sillä arkipäivinä kolmelta aurinko tulee jo väärästä kulmasta, eikä valaise seiniä. Jos hallin isot ovet ovat auki, tarkkaile valoa niiden lähellä olevilla reiteillä!
5. Tilanne
Mieti, onko kiipeilijä hämähäkkinä seinällä aina se tilanne josta haluat ottaa kuvan. Seuraa, kun kiipeilijä harjoittelee reittiä: missä kohdassa reittiä tarvitaan isoimmat pinnistelyt, entä missä tarkkaa tasapainoilua? Kääntyykö kiipeiljä jossain vaiheessa reittiä oikein jännään asentoon? Näkyykö kuvattavassa keskittymistä ja jännitystä ennen reitille lähtemistä? Entä onnellista hehkua isoja ponnistuksia vaatineen vaikeamman reitin toppaamisen jäljiltä? Näkyykö kuvassa muita kuin kiipeilijä?