Teksti: Tuomo
Kuvat: Juho Knuuttila
Marraskuun alussa vuonna 2015 kaksi kaverusta Lappeenrannasta ja Imatralta toteuttivat pikaiskun Eiger- vuorelle aikomuksenaan kiivetä sen haastava pohjoisseinä. Kalle Vuorenmaa ja Juho Knuuttila olivat vierailleet samoissa maisemissa jo kuukautta aikaisemmin, mutta tuolloin reitti jäi kiipeämättä huonojen lumiolosuhteiden vuoksi. Marraskuussa seinä oli nettitietojen mukaan kunnossa, joten pojat pääsivät reissuun.
Päätin ottaa ahkerasti BoulderSaimaalla treenailevan Kallen haastatteluun ja kysellä reissusta.
Mistä ajatus lähteä?
Reitti jäi edellisellä reissulla kiipeämättä, joten nyt oli revanssin paikka.
Alppikiipeily on paljon kelien odottamista, joten silloin pitää mennä, kun keliä on. Huonoissa olosuhteissa seinille ei voi lähteä niiden vaarallisuuden vuoksi. Riskinä on mm. lumi- ja kivivyöryt ja kovat tuulet. Nyt kelin ja seinän piti olla nettitietojen mukaan kunnossa. Varasimme lennot samantien. Lento lähti Helsingistä keskiviikkoaamuna ja jo samana iltana olimme seinällä. Perjantaille oli ennustettu huonompaa säätä, joten torstain sääikkunassa oli tarkoitus yrittää reittiä.
Miten pitkään olitte seinällä?
Lähdettiin kiipeämään keskiviikkona alkuyöstä pienen lepohetken jälkeen. Toppi saavutettiin torstaina noin neljän aikaan iltapäivällä ja sen jälkeen aloitettiin laskeutuminen. Kiipeily kesti yhteensä noin 17 tuntia ja yövyimme jäätiköllä alastulomatkalla turvallisuuden takia, kun aurinko laski nopeasti ja ei oltu ihan varmoja alastuloreitistä. Se osoittautui oikeaksi päätökseksi. Aamulla auringon noustessa oikea reitti löytyi helposti.
Miten tuollaiseen rypistykseen treenataan? Jonkinlaista harjoittelua kai vaaditaan?
Kyllä se helpottaa! Jääkiipeilyä paljon jos olosuhteet sen sallivat. Sitten mixtaa (mixed climbing = hakuilla ja jääraudoilla tapahtuvaa kiipeilyä, jossa reitillä sekä kallio, että jääosuuksia. toim. huom.) ja dry-toolingia (hakuilla ja jääraudoilla köysikiipeilyä kalliolla) jos jäätä ei pääse kiipeilemään. Ne auttaa jo paljon!
Siihen lumessa tamppaamiseen auttaa kun tekee jotain aerobista treeniä. Itse juoksin kesällä. Porrastreenit ovat myös hyviä. Oppii etenemään ylämäkeen. Kiviä reppuun niin saa lisäkuormaa. Olin kesätöissä Loviisan voimalaitoksessa ja siellä tamppasin voimalaitoksen portaita painot selässä lähes kaikki kahvitunnit. Työkaverit pitivät hulluna. Samoin todennäköisesti ohikulkijat treenaillessani työpäivän jälkeen hakkujen kanssa Loviisan keskustan leikkipuistossa kesähelteellä.
Lappeenrannassa BoulderSaimaan vapaakiipeilytreenin ohella voi treenailla yliopiston treenikeivillä hakkujen kanssa sisäkiipeilyä, niin pysyy tuntuma hakkuihin ja jaksaa roikkua niissä pidempiä aikoja.
Treenailet viikoittain BoulderSaimaalla. Onko sisäboulderoinnin harrastamisesta mitään hyötyä alppikiipeilyä ajatellen?
Kyllähän siinä peruskiipeily paranee ja yläkroppa pysyy kunnossa, joten siltä osin se auttaa. Alppikiipeily on kuitenkin paljon ylämäkeen tamppaamista, joten siihen kuntotreeni, kuten porrasjumppa toimii paremmin.